ΓΔ: 1366.72 -1.85% Τζίρος: 160.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα μικρό κατόρθωμα της ABBank. Σε μια συγκυρία όπου η οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία, η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό αύξησης και η ναυτιλία βρίσκεται σε άνθηση, η ABBank στο εννεάμηνο καταγράφει μείωση υπολοίπου δανείων, προφανώς διότι οι αποπληρωμές ήταν περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο χορηγήσεων της τράπεζας (μετά από προβλέψεις) διαμορφώθηκε στα 485 εκατ. ευρώ έναντι 506 εκατ. στο τέλος του 2023. Πού οφείλεται αυτή η υστέρηση; Ίσως είναι οι αλλαγές στη μετοχική βάση της τράπεζας, αλλαγές που κάπως στόλαραν τις εργασίες στην τράπεζα. Ίσως βέβαια, και αυτό μάλλον μοιάζει πιο πειστικό, η μεγάλη άνθηση της ναυτιλίας έχει στουμπώσει με μετρητά τους εφοπλιστές, που όχι μόνο δεν χρειάζονται νέα δάνεια αλλά αποπληρώνουν και παλιά. Εξού και η χαμηλή πτήση της ABBank σε μια συγκυρία υψηλής πιστωτικής επέκτασης.

-- Και αυτό είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας, ο Τέλης Μυστακίδης: η μονοκαλλιέργεια της ναυτιλίας. Στο τέλος του 2023 το 77% των δανείων της τράπεζας ήταν ναυτιλιακά δάνεια και η διεύρυνση του εύρους και του όγκου εργασιών της ABBank είναι απαραίτητη προκειμένου να μετασχηματιστεί σε… κανονική τράπεζα.

-- Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Μυστακίδης έλαβε το fit and proper από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση του deal, με το οποίο η τράπεζα περνά στον έλεγχο του κ. Μυστακίδη.

-- Κατά τα λοιπά, στο εννεάμηνο οι καταθέσεις της τράπεζας ανήλθαν στο 1 δισ. από 900 εκατ. στο τέλος του 2023 ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 168,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 15%. Το ενεργητικό στα 1,17 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 21,4 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, στο βαθμό που  σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής είναι ακριβές, διότι η ABBank δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 9μηνου.


Ο ξεπεσμένος τσάρος

Κάτι όχι πολύ συνηθισμένο είδαμε να συμβαίνει χθες στα διεθνή χρηματιστήρια: οι Ουκρανοί χτύπησαν σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους, ο Πούτιν απείλησε με πυρηνικό πόλεμο, τροποποιώντας το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, αλλά τα χρηματιστήρια το ξεπέρασαν χωρίς πολλές απώλειες. Ο Stoxx 600, ύστερα από μεγαλύτερη αρχική πτώση, έκλεισε τη μέρα με υποχώρηση 0,45%, ενώ οι δύο από τρεις αμερικανικούς δείκτες έκλεισαν με άνοδο. Μια ερμηνεία λέει ότι οι αγορές έχουν συνηθίσει να ζουν με τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Σίγουρα, όμως, όλα αυτά αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό και τον ξεπεσμό του Πούτιν και της Ρωσίας. Ο άλλοτε θεωρούμενος δεύτερος ισχυρότερος στρατός του κόσμου ξεκίνησε για ένα πόλεμο τριών ημερών και έχουμε φτάσει στις 1.000 ημέρες, χωρίς να καταφέρνει να νικήσει την Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εξαπολύσει τόσες φορές απειλές για πυρηνικό πόλεμο, που πλέον δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μπλοφάρουν. Ο γνωστός αναλυτής Τιμ Ας αυτό ακριβώς έγραψε χθες από την πρώτη στιγμή: «Ο Πούτιν μπλοφάρει». Και θύμισε ότι ο Πούτιν είχε αλλάξει πάλι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, όταν η Ουκρανία πήρε αμερικανικούς πυραύλους για πρώτη φορά για να τους χρησιμοποιήσει στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία, σε περιοχές που η Ρωσία έχει προσαρτήσει στα εδάφη της. Οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν, αλλά φυσικά η Ρωσία δεν απάντησε με πυρηνικά. Οι traders των αγορών, έχουν καταλάβει αυτό το παιχνίδι και δεν ανησυχούν πολύ για τις απειλές του Πούτιν, βλέποντας ότι το τσάρος... είναι γυμνός. 


Η αγγλομανία του Μητσοτάκη

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece, κατά τη διάρκεια του GenAI Summit για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα μας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

-- Ωστόσο ήταν κάπως περίεργη επιλογή η κουβέντα να γίνει στα αγγλικά. Δεδομένου μάλιστα ότι η εκδήλωση έγινε στην Ελλάδα, ενώ το κοινό που παρακολούθησε τη συζήτηση ήταν Έλληνες στην πλειονότητά τους.


Μετρό σε διπλή τιμή

Στα 3 δισ. ευρώ έχει απογειωθεί το κόστος για το μετρό Θεσσαλονίκης από τον αρχικό προϋπολογισμό των 1,57 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωματικών έργων, αποζημιώσεων -μέχρι στιγμής- και τόκων δανείων. Οι καθυστερήσεις, οι αλλαγές στον σχεδιασμό, οι μελέτες επί μελετών για την ανατροπή στον σταθμό Βενιζέλου και τα πολιτικά παιχνίδια διπλασίασαν το κόστος για ένα έργο με μόλις 18 σταθμούς για τη βασική γραμμή και την επέκταση Καλαμαριάς συνολικού μήκους 14,3 χιλιομέτρων.

-- Δεν είναι απίθανο βέβαια, μέχρι να φτάσουμε στην εμπορική λειτουργία στις 30 Νοεμβρίου, το κόστος να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι αρμόδιοι αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις όσο τα αιτήματα αποζημιώσεων από τον εργολάβο συνεχίζονται.


Γαλλικός κολοσσός στα data center

Έχει ανοίξει η όρεξη της κυβέρνησης που προσελκύει νέες επενδύσεις σε data center, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να παροτρύνει την Data 4 που θεμελίωσε χθες το πρώτο της data center στη χώρα να δημιουργήσει και νέα data center. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε αστειευόμενος ότι «μια εταιρεία που λέγεται Data 4 θα πρέπει να χτίσει τουλάχιστον ακόμα δύο» -η Data 4 έχει ήδη αποφασίσει να «στήσει» δύο data center.

-- Η διοίκηση του γαλλικού κολοσσού, από την πλευρά της, τόνισε πως θέλει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο data center campus στην Ελλάδα, σε μια επένδυση που αρχικά θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Κράτησε επίσης χαμηλά τον πήχη για τις επόμενες επενδύσεις της, καθώς ανέφερε ότι το δεύτερο data center θα αρχίσει να κατασκευάζεται μετά το 2027 και η πορεία της αγοράς στη συνέχεια θα καθορίσει το αν θα υπάρξει και η δημιουργία ενός τρίτου ή και τέταρτου ακόμα. «Θα είναι πολύ ευχάριστο να δημιουργήσουμε ακόμα και πέντε ή έξι data center στην Ελλάδα. Έχουμε το κεφάλαιο και την απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε και σε νέες επενδύσεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής αγοράς και τη ζήτηση που θα υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ολιβιέ Μισελί, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Data4.


Τέλος τα «ήρεμα νερά»;

Διαταράχτηκαν τα «ήρεμα νερά» από τη μεριά της Τουρκίας, καθώς μετά από 21 μήνες ηρεμίας, χθες οι γείτονες αποφάσισαν να χαλάσουν το καλό κλίμα πάνω από το Αιγαίο. H απόφαση της Τουρκίας να στείλει 13 μαχητικά (10 F-16 και 3 F-4) συν ένα CN-235, ένα ATR-72 και δύο UAV's στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και να πραγματοποιήσουν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας δημιουργεί μία νέα κατάσταση και ίσως δείχνει μία πρόθεση για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι, πριν μερικές ημέρες, με αφορμή το πέρας της άσκησης "MAVI BALINA" («Γαλάζια Φάλαινα»), πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκαν νότια της Κάσου και της Καρπάθου. Ο λόγος ήταν ότι πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο "Ievoli Relume", που εκτελεί εργασίες για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

-- Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν πραγματικά το ερευνητικό πλοίο θα πάει να εκτελέσει τις προγραμματισμένες εργασίες του. Θα έχουμε ήρεμα νερά ή όχι;


Η απανθρακοποίηση των νησιών

Φιέστα ετοιμάζουν για αύριο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ενέργειας στη  Νάξο για την υπογραφή της σύμβασης δημιουργίας του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών. Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων και οι πόροι, ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, μπορεί να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ. Η συνολική επενδυτική δαπάνη -με τη μόχλευση του ποσού αυτού και με ιδιωτικά κεφάλαια- εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ σε βάθος οκταετίας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν υπουργοί, βουλευτές, κοινοτικά στελέχη, στελέχη των αρμόδιων υπουργείων, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων και των ΜΜΕ.

-- Τη σύσταση του Ταμείου είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός την άνοιξη, από το βήμα του 9ο "Our Ocean Conference", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μάλιστα, αρχικά είχε προγραμματιστεί η υπογραφή της σύμβασης να λάβει χώρα στις 27 Μαΐου, όμως τελικά η τελετή αναβλήθηκε, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές.


Υποτροφίες από την Aktor

Ο μετασχηματισμός της Aktor Group Of Companies περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πλήρη ψηφιοποίηση των λειτουργιών του ομίλου και την παρακολούθηση κάθε έργου ξεχωριστά. Θα απαιτηθεί νέο, εκπαιδευμένο προσωπικό, για αυτό και η διοίκηση προχωρεί σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για όλες της δραστηριότητες του ομίλου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aktor κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, «θέλουμε να εκπαιδεύσουμε όσο πιο καλύτερα γίνεται τους νέους μας συνεργάτες ώστε να αποκτήσουν εταιρική πίστη. Να νιώθουν ακτωριανοί». Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις αρχές του έτους και θα προβλέπει 50 υποτροφίες για τον πρώτο χρόνο, με προοπτική να ανέλθουν σε 100 τα επόμενα τρία έτη.


Χάνουν τουρίστες η Μύκονος και η Σαντορίνη

Νέες ενδείξεις ότι δύο εκ των πιο δημοφιλών νησιών στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές χάνουν τη «λάμψη» τους έφεραν στο φως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη τα έσοδα στους τομείς καταλυμάτων και εστίασης ήταν μειωμένα στο γ’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το 2023. Φυσικά τα έσοδα δεν είναι αμελητέα, αλλά δείχνουν ότι η ακρίβεια πλήττει ακόμη και τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αναγκάζοντας και τους ξένους τουρίστες να «μαζέψουν» τις δαπάνες τους. Στην αντίθετη, πάντως, κατεύθυνση βρίσκονται τα νησιά των Δωδεκανήσων, με τη Ρόδο να πρωταγωνιστεί, ενώ κατά πόδας ακολουθεί και η Κως, με σημαντική αύξηση εσόδων για τον τομέα των καταλυμάτων.


Ψάχνοντας τον νέο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ  

«Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ;». Πρόκειται για την ερώτηση του ενός εκατ. δολαρίων, με τα σενάρια να έχουν ανάψει και πληθώρα ονομάτων να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως σημειώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει να βρει τον ισχυρότερο υπ. Οικονομικών του πλανήτη, συνεχώς προσθέτει νέα ονόματα στον κατάλογο των υποψηφίων. Τα δύο νέα πρόσωπα είναι ο Μαρκ Ρόουαν, επικεφαλής της Apollo Global Management αλλά και ο Κέβιν Ουόρς, πρώην στέλεχος της Fed. Η απόφαση του Τζο Πόλσον να πει «όχι» στον Τραμπ για τη θέση, είχε καταστήσει τον Σκοτ Μπέσεντ τον υποψήφιο με τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά και στη δική του περίπτωση μπορεί να υπάρξει αλλαγή σχεδίων και τελικά να καταλήξει επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, μια θέση κοντά στον πρόεδρο για παροχή συμβουλών. Πάντως, από χθες έχει βγει εκτός κούρσας για το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cantor Fitzgerald, Γκάρι Λούτνικ, ο οποίος τοποθετήθηκε από τον Τραμπ στη θέση του υπουργού Εμπορίου. Ο Λούτνικ είναι πολύ κοντά στον Τραμπ και οργανώνει τη μετάβαση στη νέα προεδρία, ενώ θεωρείται σκληρός στα θέματα του εμπορίου και των δασμών. Ο Έλον Μασκ έχει μια χαμένη μάχη στην προκειμένη περίπτωση, αφού υποστήριζε ένθερμα και δημόσια τον Λούτνικ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προϋπολογισμός υπεροχής, η πίεση στις τράπεζες και οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού που αφήνουν πίσω την Ευρώπη, γιατί δεν κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, η «μάχη» του Στουρνάρα για το QE, οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο debate και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.
Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.
businessdaily-Manousakis-ADMHE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Γκάζια» για την Αττική Οδό, η επιμονή Μανουσάκη και ένα ρεκόρ των τραπεζών

Σπεύδει η κυβέρνηση να παραδώσει την Αττική Οδό στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πώς ο Μ. Μανουσάκης «πρέσαρε» τους Κυπρίους, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μαθήματα λιτής διαχείρισης, οι φήμες για μεταγραφή Σαλμά, το μακιγιάζ στο ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ και η Betshop.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σιγή Μητσοτάκη για τράπεζες, η επένδυση της Microsoft και η αμήχανη Λαγκάρντ

Γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά πια για έκτακτο φόρο στις τράπεζες, τα διδάγματα από την περιπέτεια της Microsoft στην Ελλάδα, γιατί η Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει για τη Unicredit, Παρασκευή και 13 με τη Moody's και τα νεύρα των Τούρκων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σοκ της απόπειρας, τα deals στα τρόφιμα, ο ΑΔΜΗΕ και οι διασυνδέσεις

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ, η συμφωνία και η Γενική Συνέλευση της Attica Bank, τα deals στα τρόφιμα, ο Χατζηδάκης με… αέρα στο Eurogroup, η διασύνδεση με την Κύπρο και το φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες.