Την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος τονίζοντας πως αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αυξηθεί η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά ο κ. Μπρατάκος επισήμανε ότι το 82% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα είναι εισαγόμενο.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Μπρατάκος, κατά την τοποθέτησή του στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί το διεθνές κύμα ανατιμήσεων και η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρόκειται για μια κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις. Η οποία, όμως, φέρνει και την Ελλάδα αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Σήμερα το 82% της ενέργειας που καταναλώνουμε στη χώρα είναι εισαγόμενο. Κι αυτό προφανώς περιορίζει τις δυνατότητες αντιμετώπισης της καταιγίδας που βιώνουμε».
Σημείωσε πως είναι «απαραίτητο είναι να κινητοποιηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Ώστε να ενισχυθεί το μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Πρόκειται για προϋπόθεση - κλειδί, στην προσπάθεια να αυξήσουμε την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Αλλά και για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η δεύτερη, εξίσου σημαντική πρόκληση, αφορά βεβαίως τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης αυτής, στην πραγματική οικονομία. Θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Η στήριξη αυτή πρέπει να είναι επαρκής και ουσιαστική. Αλλά και κατάλληλα στοχευμένη και ενταγμένη, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».
Ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας, τόσο για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, όσο και για το κόστος δανεισμού. «Μετά από πολλά χρόνια και με πολλές και επώδυνες θυσίες, η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Από την αξιολόγηση αυτή, θα κριθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Θα κριθεί το κόστος δανεισμού του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ειδικά σήμερα, που μπαίνουμε σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Είναι επιβεβλημένο να στηριχθούν στη φάση αυτή, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Είναι λάθος, από την άλλη, να οδηγηθούμε σε μια παροχολογία που θα δώσει λανθασμένα μηνύματα. Τόσο στην κοινωνία, όσο και στις αγορές. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε όρους ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι το μεγάλο, άμεσο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».