Στην ενεργοποίηση του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για απλήρωτους και αρρύθμιστους φόρους προχωρά η ΑΑΔΕ ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει ταχύτητες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, στέλνοντας σαφές και αυστηρό μήνυμα στους οφειλέτες για λήξη της περιόδου χάριτος και εντείνοντας τις πιέσεις στους πληττόμενους από τη πανδημία να σπεύσουν να εντάξουν τα κορονοχρέη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.
Το πρώτο «κύμα» πλειστηριασμών «θα ξεσπάσει» στις 23 Μαρτίου 2022 οπότε το «ηλεκτρονικό σφυρί» θα χτυπήσει για δεκάδες ακίνητα κυρίως μεγάλων οφειλετών. Από τη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ξεχωρίζουν:
- μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στη Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει στις 23 Μαρτίου.
- μεζονέτα 374 τ.μ. σε οικόπεδο 1.200 τ.μ. στη Ν. Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 507.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου 2022.
- κατοικία 124,86 τ.μ. σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 365.000 ευρώ και το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσεις στις 18 Μαΐου.
Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως μέσο πίεσης για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και να εξοφλήσουν τις παλαιές και νέες οφειλές τους και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Σημειώνεται ότι ήδη σε 1.332.050 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και 1.951.507 κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από την υποβολή αναγκαστικών μέτρων.
Η κινητοποίηση της ΑΑΔΕ οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις ρυθμίσεις και τις αναστολές πληρωμών το Δεκέμβριο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 682 εκατ. ευρώ, καθώς το σύνολο των νέων οφειλών από 5,648 δισ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο έφθασαν τα 6,330 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να εκτιναχθεί και το σύνολο των (παλαιών και νέων) ληξιπροθέσμων χρεών στα 111,398 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2021 από 110,171 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας αύξηση 1,227 δισ. ευρώ.
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει τα ότι πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κοινοποιεί ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου. Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης ο οφειλέτης στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων αυτού, ακόμα και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.
Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω.
Οι ως άνω προθεσμίες δεν τηρούνται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου ΔΟΥ. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτής, μέχρι την εξόφληση της οφειλής για την οποία εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση, επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού. Παράλληλα μπορούν να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων.