ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από ένα πόλεμο στην Ουκρανία

Ο οίκος θεωρεί ότι είναι χαμηλός ο βαθμός κινδύνου για μια στρατιωτική σύγκρουση. Για την Ελλάδα εκτιμά ότι έχει υψηλό ρίσκο σε ό,τι αφορά την ενέργεια και χαμηλό σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας.

Μεταξύ των χωρών οι οποίες θα δεχθούν πλήγμα σε περίπτωση μίας πολεμικής σύρραξης Ουκρανίας – Ρωσίας, αλλά αυτό δεν θα είναι «καταστροφικό», συγκαταλέγει την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του. 

Όπως αναφέρει σε ειδικό report, η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί τον κίνδυνο να υπάρξει κορύφωση της έντασης και στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Μόσχα από τη Δύση και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. 

Ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύγκρουσης δεν είναι τόσο υψηλό, καθώς αυτό θα είχε ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τη ρωσική οικονομία και εξαιτίας των κυρώσεων που θα επακολουθήσουν από τη Δύση.

Και σε προηγούμενο report του ο οίκος έχει αναφέρει ότι θα διατηρηθούν οι υψηλές εντάσεις, όμως δεν θα κλιμακωθούν σε πλήρη στρατιωτική σύγκρουση, δεδομένου του υψηλού κόστους που θα είχε ένας πόλεμος για τη Ρωσία σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Πάντως, σημειώνει ο οίκος, ο κίνδυνος περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης έχει αυξηθεί και αν υπάρξει σύγκρουση θα αρχίσει αμέσως η διαδικασία αναθεώρησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας.

Πάντως ο οίκος σπεύδει να προσθέσει ότι ακόμη και στη δυσμενέστερη εξέλιξη δεν απειλείται, τουλάχιστον προς το παρόν, η αξιολόγηση ακόμη και των χωρών που θεωρούνται περισσότερο εκτεθειμένες σε μία περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. 

Πώς επηρεάζονται Ελλάδα, Αυστρία και Ιταλία 

Η Ελλάδα, μαζί με τις Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα από μία ενδεχόμενη διακοπή του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Αναφέρει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν άνω του 75% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού Ελλάδας και Ιταλίας. Παράλληλα οι δύο χώρες εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν (82% και 73% της συνολικής ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας, αντίστοιχα). 

Επιπρόσθετα για την Ελλάδα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ιταλίας προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου είναι πολύ χαμηλότερο. Οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ευκολότερη πρόσβαση σε άλλους προμηθευτές στη Βόρεια Αφρική μετριάζουν κάπως τους κινδύνους αλλά τα εμπορικά ανοίγματα είναι περιορισμένα και για τις τρεις χώρες.

«Εκτιμούμε ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια Ιταλίας, Ελλάδας και Αυστρίας είναι αρκετά περιορισμένος και το ίδιο ισχύει και για την αξιολόγησή τους, εξαιτίας και της γεωγραφικής τους θέσης σε νότια και κεντρική Ευρώπη», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. 

Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα έχουν σημαντικό πρόβλημα στο ζήτημα της ενέργειας, αλλά διατρέχει χαμηλό κίνδυνο σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας εάν Ρωσία και Ουκρανία οδηγηθούν σε μία πολεμική σύγκρουση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλεί 1,6 δισ. ανθρώπους το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αυξήσει κατά 440 εκατομμύρια τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε τρόφιμα. Τι προτείνει ο ΟΗΕ για να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση. Ποια η θέση της Ελλάδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η επιστροφή στην κανονικότητα, νέες προκλήσεις για οικονομία - τράπεζες

Κλειδί για την εξομάλυνση ο απρόσκοπτος ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης από τη Ρωσία και ο τερματισμός της εισβολής στην Ουκρανία. Έμμεσες και περιορισμένες οι επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία. Προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος και το κόστος δανεισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας και οι επιπτώσεις στις αγορές και τις οικονομίες

Για τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις αγορές, την ενέργεια και τις οικονομίες συζητούν ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Παπαδημητρίου και οι δημοσιογράφοι Ν. Φιλιππίδης και Γ. Παπαδογιάννης.