ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα επενδύουν στις υδροπονικές καλλιέργειες

Σημαντική επένδυση στις υδροπονικές καλλιέργειες από τον πρώην επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Κ. Μαχαίρα. Προηγήθηκαν ο Σπ. Θεοδωρόπουλος και ο Δ. Μηλιάκος, ενώ κοινή επένδυση έκαναν οι εισηγμένες Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον.

Στα φόρτε του βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο εγχώριος κλάδος της υδροπονικής καλλιέργειας, καθώς αρκετοί είναι πλέον οι επιχειρηματίες και τα επενδυτικά funds τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό, που δείχνουν να «ποντάρουν» στον συγκεκριμένο τομέα, προχωρώντας στην υλοποίηση αρκετών projects.

Τον χορό των επενδύσεων, άλλωστε, έσυρε από τους πρώτος ο ιδρυτής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είδε στον ανερχόμενο κλάδο της υδροπονίας μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα προϊόντων από τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας και αποφάσισε να επενδύσει το 2012 στην Wonderplant.

Από τότε έχει ομολογουμένως κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι των σύγχρονων θερμοκηπιακών καλλιεργειών, οι οποίες, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, προτάσσουν τη βιωσιμότητα, απορρίπτοντας παράλληλα την χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων επιβλαβών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ουσιών που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες.

Η υδροπονία έφερε στο κατώφλι του παραγκωνισμένου αγροτικού τομέα βαριά ονόματα του εγχώριου και όχι μόνο επιχειρείν, προσελκύοντας σημαντικά ποσά νέων κεφαλαίων. Γιατί οι υδροπονικές καλλιέργειες προκειμένου να είναι επικερδείς, απαιτούν μεγάλες εκτάσεις και σύγχρονες εγκαταστάσεις, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλό κόστος επενδύσεων.

Πιο πρόσφατη προσθήκη στον κλάδο αποτελεί η Sunterra Οικολογικά Θερμοκήπια, ένα εγχείρημα πίσω από το οποίο, μεταξύ άλλων βρίσκεται ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ και πρώην επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ο οποίος αν και μπήκε από τους τελευταίους στον χορό της υδροπονίας, επεξεργαζόταν αρκετά χρόνια το εγχείρημα.

Συνοδοιπόρους σε αυτό το νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα βρήκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Πρίντζιου, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος ύστερα από 30 έτη και του Κωνσταντίνου Καζαντζή. Θυμίζουμε ότι στη δεκαετία του 1990 και για σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Μαχαίρας βρέθηκε στη διοίκηση της Chipita International, της εταιρείας που δημιούργησε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος με την σειρά του έχει επενδύσει στις υδροπονικές καλλιέργειες μέσα από την Wonderplant.

Μέχρι τώρα η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαθέτει στην περιοχή της Πετρούσας στην Δράμα 160 στρέμματα θερμοκηπίου, τα οποία υποστηρίζουν μία παραγωγή άνω των 10.000 τόνων ντομάτας ετησίως ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκεται επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να επεκτείνει σημανιτκά την παραγωγική δυναμικότητα. 

Στην υδροπονία επέλεξε να επενδύσει και ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρης Μηλιάκος, ο οποίος σε συνεργασία με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Waterfall Capital Investments, που εδρεύει στο Σικάγο, προχώρησε στην δημιουργία της Bellamia Farms, η οποία εκτείνεται σε 255 στρέμματα κοντά στην Λαμία σε χώρο της ΕΤΑΔ. Σε πρώτο χρόνο έχουν επενδυθεί 30 εκατ. ευρώ ενώ δραστηριοποιείται στην παραγωγή τριών ειδών ντομάτας. 

Στον κλάδο της υδροπονίας «πόνταραν» πριν περίπου οχτώ χρόνια και δύο εισηγμένες εταιρείες, η Πλαστικά Θράκης και η Έλαστρον, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τα Θερμοκήπια Θράκης, που βρίσκονται στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης. Εκεί παράγονται κατά βάση ντομάτα και αγγούρι ενώ η επιχείρηση προσανατολίζεται στο να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη νέων κατηγοριών αγροτικών προϊόντων, δρομολογώντας μια καινούργια επένδυση, η οποία ανέρχεται στα 14,66 εκατ. ευρώ. 

Στην ελληνική αγροτική παραγωγή επένδυσε ο ελληνοαμερικανικός επενδυτικός βραχίονας Aurarius Investment Group, ο οποίος έχει έδρα στην Καλιφόρνια. Με την εταιρεία Υδρανθός, ετοιμάζει την ανάπτυξη θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων υδροπονίας στην Μαγνησία σε συνδυασμό με την δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, στόχος είναι τα θερμοκήπια να είναι πλήρως λειτουργικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για ελλειμματικό ισοζύγιο στις εξαγωγές λαχανικών και φρούτων

Στο οκτάμηνο οι εξαγωγές ξεπερνούν τις εισαγωγές, αλλά ως το τέλος του έτους ειδικοί εκτιμούν ότι η ισορροπία θα ανατραπεί και θα φθάσουμε σε έλλειμμα. Ανάγκη εντατικών ελέγχων στα εισαγόμενα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα καθώς έχει χαθεί το 31% των αγροκτημάτων

Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, από το 2007 έχουν χαθεί 2 εκατ. εμπορικά αγροκτήματα στην ΕΕ. Σημαντική η μείωση κερδών στα μικρά αγροκτήματα της Ελλάδας που το 2021 κέρδιζαν 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.