Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με τις τιμές του ρεύματος στη Βόρεια Ευρώπη να ξεπερνούν ακόμη και τα 400 ευρώ / MWh και να διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Μικρότερη η άνοδος, συγκριτικά, για την Ελλάδα, αλλά η τιμή χονδρικής δεν παύει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κοντά στα 350 ευρώ / MWh, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για τις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι περισσότεροι καταναλωτές το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν θα έχουν καταργηθεί οι οριζόντιες επιδοτήσεις από το κράτος.
Ειδικότερα, με τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 34,3% του ενεργειακού μείγματος συνολικά και με δεδομένο ότι η Ελλάδα αγοράζει φυσικό αέριο (που φτάνει στο 47,5%) με τις τιμές του προηγούμενου μήνα, η τιμή χονδρικής στην αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 342 ευρώ ευρώ / MWh, αυξημένη κατά 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, αλλά αρκετά μακριά από τις τιμές της Β. Ευρώπης. Σημαντικός παράγοντας επίσης για τη διαμόρφωση αυτής της τιμής ήταν και οι χαμηλές εισαγωγές από τις πιο ακριβές διασυνδεδεμένες αγορές (όπως η Ιταλία που καταγράφει 418 ευρώ / MWh) που έφτασαν στο 2,74% του συνολικού μείγματος. Σημειώνεται ότι η τιμή χονδρικής στα 342 ευρώ είναι περίπου 5-6 φορές μεγαλύτερη από το επίπεδο τιμών όπου ενεργοποιούνται οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα συμβόλαια της χαμηλής τάσης.
Η εικόνα ωστόσο στο σύνολο της Ευρώπης, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη είναι αποκαρδιωτική. Την υψηλότερη τιμή για σήμερα κατέγραψε η Γαλλία με 442 ευρώ / MWh και ακολουθούν με 434,34 ευρώ / MWh η Αυστρία και η Γερμανία με 431 ευρώ / MWh. Ειδικά στη Γαλλία, η τιμή αυτή έρχεται και ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 10% της παραγωγής από πυρηνικές μονάδες της EDF, που συμπαρασύρει και γειτονικές αγορές όπως η Ελβετία.
Την μεγαλύτερη αύξηση σήμερα σημειώνει η Πολωνία που είδε εκτόξευση κατά 110% στα 344 ευρώ/ MWh. Οι μόνες με πτώση ήταν η Ισπανία και η Πορτογαλία που είχαν πτώση 3,7% και «χτύπησαν» τη χαμηλότερη τιμή στα 327,38% ευρώ/ MWh.
Το ράλι των τιμών στο ρεύμα είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο συνεχίζει την ανοδική του πορεία εν μέσω μειωμένων ροών που δημιουργούν νέο κύκλο ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν. Το Bloomberg σχολιάζει ότι η ζήτηση αυξάνεται λόγω του χειμερινού κλίματος και η προφορά ενέργειας δεν μπορεί να την καλύψει, καθώς η Ρωσία δεν αυξάνει την παροχή, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ράλι οι τιμές.
Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά από την αρχή της χρονιάς η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχει καταγράψει άνοδο 600%. Το ολλανδικό συμβόλαιο Ιανουαρίου έκλεισε χθες στα 147.500 ευρώ, με άνοδο 7,7%, του Φεβρουαρίου στα 147 ευρώ ενώ για το πρώτο τρίμηνο του ’22 η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 142,710 ευρώ πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό των 155 ευρώ που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο.
Δύσκολοι οι πρώτοι μήνες του 2022 για τους Έλληνες καταναλωτές
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αγοράζει με τις τιμές του προηγούμενου μήνα φυσικό αέριο που καλύπτει σχεδόν το 50% του μείγματος της ενέργειας και ότι ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας των οριζόντιων επιδοτήσεων για το ρεύμα, οι επόμενοι μήνες προδιαγράφονται ήδη δύσκολοι.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το Σάββατο, η κρατική επιδότηση για το ρεύμα για τον Δεκέμβριο αυξάνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh για όλους τους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση. Ως αποτέλεσμα η επιδότηση για τον Δεκέμβριο θα είναι αυξημένη κατά 27% στα στα 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα προηγουμένως. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση φτάνει στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.
Από το 2022, η νέα γενιά μέτρων στήριξης θα είναι πολύ διαφορετική από αυτά που ισχύουν σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θα δώσει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, εστιάζοντας πλέον μόνο στους ευάλωτους, ενώ θα αυξηθεί η έκπτωση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο η επιδότηση θα απευθύνεται στους καταναλωτές που εντάσσονται στο ΚΟΤ (Α ή Β) αυξημένη, σύμφωνα με πληροφορίες κατά 25% περί τα 70 ευρώ τον μήνα. Πιο αναλυτικά:
- Στο ΚΟΤ Α εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
- Στο ΚΟΤ Β εντάσσονται όσοι εμπίπτουν στα εξής εισοδηματικά όρια:
Σύνθεση νοικοκυριού | Εισοδηματικό όριο |
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό | 9.000 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος | 13.500 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη | 15.750 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη | 18.000 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη | 24.750 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη | 27.000 ευρώ |