Το χέρι βαθιά στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές χονδρικής, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ποσά που χρεώνουν οι προμηθευτές τα νοικοκυριά, εκτοξεύτηκαν κατά 32% μέσα στον μήνα.
Ως αποτέλεσμα της νέας αύξησης, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο που θα ανακοινωθεί την 1 Ιουνίου θα διαμορφωθεί περίπου σε 14 λεπτά/KWh, σε σχέση με τα 10,97 λεπτά τον Μάιο. Δηλαδή, η αύξηση στους λογαριασμούς θα υπερβεί το 25%.
Δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ των τιμών χονδρικής και των τιμολογίων των προμηθευτών, προσθέτουν κύκλοι της αγοράς, που υπογραμμίζουν, επίσης, ότι στα τελικά τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές υπολογίζονται μια σειρά από παράγοντες, όπως και οι τιμές του προηγούμενου μήνα.
Παρά τη μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι χονδρικές τιμές κινήθηκαν έντονα ανοδικά στο δεύτερο μισό του Μαΐου, καθώς αυξήθηκε η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.
Τονίζεται, ότι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ συνήθως έχει κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ωστόσο συχνά η πράσινη ενέργεια καταγράφει μειωμένη απόδοση και η συμμετοχή οδηγείται κάτω από το 50%, όπως συνέβη και χθες (φυσικό αέριο 50,5%; ΑΠΕ 34,4%; εισαγωγές 5,5%; μεγάλα υδροηλεκτρικά 5,7%; Κρήτη 3,5%).
Έτσι, λίγες μέρες πριν κλείσει ο Μάιος, η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον μήνα έφτασει τα 79,36 ευρώ/MWh σε σχέση με τα 60,16 ευρώ/MWh που έκλεισε τον Απρίλιο, μεταφραζόμενη σε αύξηση της τάξεως του 32%.
Εκτός από την μέση τιμή της χονδρικής του προηγούμενου μήνα, οι εκπτώσεις που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαμορφώνουν τα οικιακά τιμολόγια, όπως, επίσης και το κόστος των ρευματοκλοπών που μετακυλίεται στους καταναλωτές από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο οι απώλειες του δικτύου, τεχνικές και μη τεχνικές, (δηλαδή, ρευματοκλοπές), ανήλθαν σωρευτικά στα 500 εκατ ευρώ.
Μετά από μια περίοδο όπου οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μειωθεί σημαντικά ξαναμπήκαν σε ανοδική τροχιά, γεγονός που πιθανότατα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όχι μόνο γιατί θα είναι σχετικά αυξημένη η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και επειδή τους θερινούς μήνες οι μονάδες φυσικού αερίου συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στον ενεργειακό μείγμα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά σημειώνοντας υψηλό πέντε μηνών μέσα στον Μάιο -από 29€/MWh στα τέλη Απριλίου σε 35€/MWh κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση.
Πακέτο μέτρων
Στο μεταξύ, το υπουργείο ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων με στόχο την εξισορρόπηση του συστήματος και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι τα νέα μέτρα θα είναι έτοιμα μέχρι τον φθινόπωρο, όταν δηλαδή αναμένεται να δοκιμαστεί πάλι το σύστημα λόγω της χαμηλής ζήτησης και της υψηλής απόδοσης των ΑΠΕ που θα ρίχνει τις τιμές αλλά την ίδια στιγμή θα αναγκάζει τον ΑΔΜΗΕ να προχωρά σε περικοπές ενέργειας από τους παραγωγούς ώστε να προστατεύσει το δίκτυο από το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ.
«Το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση του δυναμικού τιμολογίου. Οι μετρητές υπάρχουν και το πλαίσιο υπάρχει αλλά δεν αξιοποιούνται ακόμα. Σχεδιάζουμε ένα πακέτο μέτρων ώστε να επιταχύνουμε την ανταπόκριση της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα, δηλαδή την εισαγωγή των πορτοκαλί τιμολογίων. Πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τους παλιούς μετρητές. Το κλειδί είναι εδώ», τονίζουν πηγές του υπουργείου.