Στην εκκίνηση βρίσκεται από σήμερα το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης «κόκκινων» δανείων από την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, καθώς δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», που περιλαμβάνει δάνεια λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων της ελληνικής αγοράς, που μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος μόνο με τις σημαντικές τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει από τις συστημικές τράπεζες, γι' αυτό και αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» περιελάμβανε στις 31/12/2020 (cut-off date) περίπου 97.000 δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες με βάση 72.000 δανειακές συμβάσεις και η συνολική αξία των απαιτήσεων ανέρχεται στα 13,9 δισ. ευρώ, ενώ η λογιστική αξία τους φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.
Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια έχουν χορηγηθεί από την Αγροτική Τράπεζα που τελεί υπό εκκαθάριση, αλλά και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Proton, την Probank και οκτώ συνεταιριστικές τράπεζες, που τελούν υπό εκκαθάριση με ευθύνη της PQH. Οικονομικός σύμβουλος για τη συναλλαγή είναι η Morgan Stanley.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν ως τις 5.00 μ.μ. στις 18 Ιανουαρίου 2022, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές από τους επενδυτές που θα περάσουν σε short list τοποθετούνται τον Μάιο και η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου τον Ιούνιο.
Το χρονοδιάγραμμα για την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη»
Σημειώνεται ότι η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση έχει επιτύχει ανακτήσεις 1,7 δισ. ευρώ από το 2012, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος έχει διοχετευθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το ΤΕΚΕ ως οφειλόμενο δημόσιο χρήμα από τη χρηματοδότηση τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση (funding gap).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την έναρξη λειτουργίας των ειδικών εκκαθαρίσεων, το 2012, μέχρι το τέλος του 2020 έχουν επιτευχθεί ανακτήσεις 1,7 δισ. ευρώ έναντι εξόδων 428 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική ώθηση στο έργο των εκκαθαρίσεων δόθηκε μετά το 2016, με την ενοποίηση όλων των εκκαθαρίσεων κάτω από την ομπρέλα της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση.
Από τα κεφάλαια που έχουν ανακτηθεί, τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις εργαζομένων ενώ το επόμενο διάστημα θα καταβληθούν επιπλέον 31,5 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό σε εργαζομένους τραπεζών και συνεταιριστικών τραπεζών. Η μερίδα του λέοντος, περίπου 875 εκατ. ευρώ, αποδόθηκε σε ΤΧΣ και ΤΕΚΕ για την κάλυψη ποσών που είχαν χορηγηθεί για το funding gap.
Το 2011 τέθηκε το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης (Proton Τράπεζα) και ακολούθησαν, μέχρι το 2015, ακόμα 14 πιστωτικά ιδρύματα, με μεγαλύτερα την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.Τον Απρίλιο 2016, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), εφαρμόζοντας σχετικές προτάσεις (της Bain το 2012, της BlackRock το 2015 αλλά και της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ), τοποθέτησε ως ειδικό εκκαθαριστή την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, μέτοχοι της οποίας είναι οι PWC Business Solutions, Qualco και Hoist Finance. Η PQH ανέλαβε τη διαχείριση των 16 εκκαθαρίσεων πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικού λογιστικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ, που αφορά κυρίως δάνεια σε καθυστέρηση.