ΓΔ: 1392.59 0.58% Τζίρος: 40.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:33 DATA
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Το κύμα αισιοδοξίας στην Πληροφορική και τα πέντε μεγάλα νέα έργα

Εκτίναξη του δείκτη προσδοκιών στον τεχνολογικό τομέα τον Οκτώβριο καταγράφει το ΙΟΒΕ. Έρχονται έργα προϋπολογισμού σχεδόν 1 δισ. ευρώ με το νέο ΕΣΠΑ, ποια είναι τα μεγαλύτερα.

Ούριος άνεμος πνέει στην αγορά Πληροφορικής που αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο… καυτούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας καθώς τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δημιουργούν τεράστιες προσδοκίες, όπως δείχνουν και οι δείκτες εμπιστοσύνης που βελτιώνονται θεαματικά. Από το νέο ΕΣΠΑ, που υποβλήθηκε πρόσφατα στην ΕΕ, οι εταιρείες του κλάδου περιμένουν έργα με προϋπολογισμό σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος Πληροφορικής βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με την πανδημία να επιταχύνει τις εξελίξεις καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πέσουν δισεκατομμύρια σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που αποτελούν μονόδρομο μιας και τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και οι επιχειρήσεις είχαν μείνει ψηφιακά υποανάπτυκτες μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή ο πλανήτης κινείται σε ρυθμούς επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης.

Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου Πληροφορικής να έχει πραγματοποιήσει μεγάλη αντεπίθεση και από τις 72,4 μονάδες που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο εκτοξεύτηκε στις 102,5 μονάδες, ενώ αντίστοιχα τον περασμένο Οκτώβριο βρισκόταν μόλις στις 67,2 μονάδες.

Παράλληλα οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων από το αρνητικό -13 του Σεπτεμβρίου έχουν στραφεί πλέον σε θετικές +21 μονάδες, ενώ και το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση διαμορφώθηκε στις +21 μονάδες. Επιπλέον οι προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες ενώ ενισχύθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση όπου ανήλθαν στις +36 μονάδες. Ανοδική τάση κατέγραψαν και οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές όπου κινήθηκαν στις +43 μονάδες από +13 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ το 20% των επιχειρήσεων Πληροφορικής δηλώνουν πως δεν έχει επηρεαστεί η λειτουργία τους, με το 14% να αναφέρει την υγειονομική κρίση ως βασικό πρόβλημα λειτουργίας, ενώ το 32% αναφέρει έλλειψη προσφοράς εργατικού δυναμικού.

Πόροι 943 εκατ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό από το ΕΣΠΑ

Ο κλάδος της Πληροφορικής βρίσκεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανάπτυξης των εργασιών του, καθώς περισσότερα από 6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ενώ ήδη η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στις νέες τεχνολογίες, καθώς οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να διαχειριστούν την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και τις συναλλαγές με τους πελάτες και το κράτος.

Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τις εταιρείες πληροφορικής, καθώς θα υπάρξει μια μεγάλη γκάμα έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Οι εταιρείες πληροφορικής είδαν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους να αυξάνονται από την αρχή του έτους με τις προοπτικές μέχρι το τέλος της χρονιάς να μοιάζουν ακόμα περισσότερο ευοίωνες.

Οι προσδοκίες του κλάδου ενισχύονται και από τα κονδύλια που θα εισρεύσουν και θα πέσουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση υπέβαλε το σύνολο των νέων Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 στη Κομισιόν και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και αυτό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ύψους 943 εκατ. ευρώ.

Τα νέα προγράμματα στοχεύουν να αναβαθμίσουν τις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες για επιχειρήσεις και πολίτες, την αύξηση ταχυτήτων του διαδικτύου αλλά και την κάλυψη των αναγκών για ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον υπάρχει στόχευση για την ενίσχυσης της απασχόλησης με το βάρος να πέφτει ιδιαίτερα στους νέους, ενώ θα εξασφαλίζουν την ίση πρόσβαση σε εργασία, εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.

Τα πέντε σημαντικότερα έργα αυτά που θα κληθούν να υλοποιήσουν εταιρείες τεχνολογίας είναι:

  1. Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, που θα ενοποιεί και θα «παντρεύει» περισσότερους από 3.500 φορείς, με επεξεργασία δεδομένων, διαλειτουργικότητα στα συστήματα κ.λπ.
  2. Σύστημα παρακολούθησης του δημοσιονομικού συστήματος, το λεγόμενο ERP του Δημοσίου, εκτέλεσης και πληρωμών του Προϋπολογισμού, διαδικασίες Λογιστικής και Προμηθειών, αλλά και εποπτεία σε πραγματικό χρόνο των οικονομικών στοιχείων των φορέων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  3. Εθνική Πύλη - Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας, το οποίο προβλέπεται να αποτελέσει τον ηλεκτρονικό κόμβο των κωδικοποιημένων νομοθετημάτων.
  4. Δεύτερη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud 2ης γενιάς) πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειοψηφία των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου.
  5. Σύζευξις ΙΙ – Το έργο αφορά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1GB, καθώς και τηλεφωνίας σε περισσότερα από 34.000 κτήρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο «θησαυρός» των 2,3 δισ. ευρώ από ανεκτέλεστα έργα στην Πληροφορική

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εκτινάξει στα ύψη το ανεκτέλεστο των εταιρειών Πληροφορικής. Τι δείχνουν τα στοιχεία για έντεκα μεγάλες εταιρείες. Οι κίνδυνοι από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων.
deals, symfwnies, ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριαρχούν τα deals Πληροφορικής και Ενέργειας στην ελληνική αγορά

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις που τρέχουν, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό προφίλ για την Ελλάδα που προσελκύει επενδύσεις, αλλά δίνει και ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις για μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έφτασε στο 50% των πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης

Εκταμιεύονται 3,3 δισ. με την τέταρτη πληρωμή και τον Οκτώβριο θα υποβληθεί η αίτηση για την πέμπτη, τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών. Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, μεγάλη προσοχή στα δημοσιονομικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες κενές θέσεις στην Πληροφορική: Ποιες είναι οι «καυτές» ειδικότητες

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ, στην Πληροφορική καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός κερδών και deals στην Πληροφορική με «πακέτο» έργων 3,5 δισ. ευρώ

Το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανεβάζει σε νέα ύψη την κερδοφορία του κλάδου. Ποιες επιδόσεις πέτυχαν οι εισηγμένες το 2023. Επενδυτικό ενδιαφέρον από νέα κεφάλαια (Entersoft, Epsilon Net) και εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη.