Εγκρίθηκαν με απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία (άνω του 99%) η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενώ η διοίκηση έδωσε απαντήσεις για την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων, την απώλειας εσόδων λόγω της πώλησης της μειοψηφίας τους ΔΕΔΔΗΕ και για τον νέο ρόλο που θα έχει το Δημόσιο.
Μιλώντας στη συνέλευση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης υπογράμμισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή Δικτύου, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Σε ερώτηση για τα έσοδα που θα χάσει η ΔΕΗ από την πώληση της μειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης απάντησε υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό κοινό αξιολογεί συνολικά τον όμιλο της ΔΕΗ και η συγκεκριμένη συναλλαγή, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, δίνει ώθηση για να επιτευχθεί το φιλόδοξο πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση.
Απαντώντας στο αν είναι απαραίτητη η ΑΜΚ κατά 750 εκατ. ευρώ –ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί- μετά από την έκδοση των πράσινων ομολόγων καθώς και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η διοίκηση υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η συγκυρία χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθηση των κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε απάντηση σχετικής ερώτησης μετόχου.
Επιπρόσθετα, ο κ. Στάσσης τόνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι δεν ήταν επιλογή της διοίκησης να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, η διοίκηση της ΔΕΗ σημείωσε ότι έτσι διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία προσδιορισμού της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών. Ωστόσο, τονίστηκε ότι θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.
Επιπρόσθετα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ρόλο του Δημοσίου και για το αν εκείνο χάνει σημαντικό μερίδιο της περιουσίας του, η διοίκηση απάντησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις αποφάσεις μετόχων για τη στρατηγική και τη διαχείριση της περιουσίας τους, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον σύνθετο ρόλο του Δημοσίου, που εκτός από μέτοχος της ΔΕΗ έχει και ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά.
Επενδυτικό πρόγραμμα 8,4 δισ. ευρώ
Όπως έγραφε το Business Daily, η αύξηση κεφαλαίου, από την οποία αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεντρώνουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα δανειακά κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έως το 2026 διαμορφώνεται στα 8,4 δισ. ευρώ, με στόχο:
- Την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.
- Τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.
Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.