ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2022 θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση

Παροδική αλλά οξύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση ο υπουργός Οικονομικών. Στο 7,4% φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022, αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν», είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και εξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ - που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν - τα στερούμαστε από κάτι άλλο».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό, καθώς υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος και πρέπει η χώρα να ισορροπεί. «Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», διευκρίνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ.

«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Προτεραιότητα η προστασία κι ενίσχυση της ακίνητης περιουσίας

Ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο 43ο Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε τη σημασία της ακίνητης περιουσίας ως «ρίζες και κόπο ζωής» και επανέλαβε τη δέσμευση για διάλογο, προστασία και υπεύθυνες πολιτικές υπέρ των ιδιοκτητών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί στρατηγική επένδυση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου ως στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αναδεικνύοντας τις οικονομικές και γεωπολιτικές ωφέλειες για την περιοχή.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Κίνδυνος ενεργειακής απομόνωσης για Κύπρο λόγω διασύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους

Κύπρος και Ελλάδα καθυστερούν το GSI, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε ηλεκτρική διασύνδεση. Ο Γιάννης Μανιάτης θα θέσει ερώτημα στην Κομισιόν, ζητώντας διευκρινίσεις για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρη
λάμπα και διάγραμμα αγοράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενέργεια και επενδύσεις στο τραπέζι με Βολτς

Η Επιτροπή Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου συναντήθηκε με τον Τζόσουα Βολτς, ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ενεργειακή Ολοκλήρωση, συζητώντας προκλήσεις, ευκαιρίες και πρακτικές οδούς για κοινές πρωτοβουλίες και επενδύσεις στην ενέργεια.