Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο πρόωρης αύξησης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.
Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να προετοιμάζονται για πρόωρη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, την ίδια περίοδο που η τράπεζα πραγματοποιεί τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εξέλθει από το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μη υπάρξει πλήγμα στην οικονομία.
Παράλληλα αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει κατά πόσο αυτά θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την ολοκλήρωση του ΡΕΡΡ. Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τον όρο της πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να γίνουν «δεκτά» στο τακτικό πρόγραμμα ΑΡΡ της τράπεζας.
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τον απαραίτητο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν δεν είχε συμβεί η πανδημία η χώρα θα είχε αποκτήσει το επίπεδο του investment grade», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ και ο στασιμοπληθωρισμός
Αναφερόμενος στα επιτόκια ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων στα μέσα του 2023 «δεν είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ». Σημείωση ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ΡΕΡΡ θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξει αναταραχή στις αγορές ομολόγων ιδιαίτερα χωρών με υψηλό χρέος.
«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων βοήθησαν στη δημιουργία θετικών συνθηκών χρηματοδότησης αλλά και στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής ώστε να μη υπάρξει κάποιος κατακερματισμός στις αγορές της ευρωζώνης», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου αναφορικά με τη διαφοροποίηση της ΕΚΤ από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δύο κεντρικές τράπεζες που εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης σχεδόν άμεσα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πιο ήπιες για την ευρωζώνη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Βρετανία. Είναι φυσικό να βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση νομισματικής πολιτικής».
Όπως ήταν φυσικό ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας τέλειας καταιγίδας. Δεν θα βιαζόμουν να μιλήσω για στασιμοπληθωρισμό».