Υπέρ τεσσάρων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024 αλλά και της διαφοροποίησης της στάσης της στο θέμα σε σχέση με τη Fed, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να φοβάται να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική και δεν θα πρέπει να είναι «υπερβολικά συνετή» σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τη Fed.
«Έφθασε η ώρα να αποκλίνουμε», όπως σημείωσε για να προσθέσει ότι «τα δεδομένα στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικά. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη - κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ καθοδηγείται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς - όχι από την πλευρά της ζήτησης, δεν καθοδηγείται από τους μισθούς».
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η πορεία οικονομίας των 20 χωρών της περιοχής καθιστούν την υπόθεση της χαλαρότερης πολιτικής πιο επείγουσα. Αν και εξακολουθεί να προβλέπει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, προειδοποιεί ότι η μεγάλη αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και θα διακινδυνεύσει την πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2%.
«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους μιας ανάκαμψης στην Ευρώπη - και στη Γερμανία. Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους της ανάκαμψης», τόνισε και επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο μειώσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις Ιουνίου και Ιουλίου και δύο ακόμη έως το τέλος του 2024. .
Επιπρόσθετα εκτιμά ότι έφθασε η ώρα η ΕΚΤ - η οποία κατηγορήθηκε ότι κινήθηκε πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε - να αρχίσει να δρα. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε αυξήσεις επιτοκίων ως ασφάλεια έναντι του πολύ υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των αμοιβών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα έχει γυρίσει η κατάσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Χρειαζόμαστε τώρα μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη».