ΓΔ: 1427.34 0.27% Τζίρος: 15.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.

Ως δικαιολογημένες, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην ευρωζώνη, θεωρεί δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg. 

«Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις. Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη και αν έχουμε άλλες δύο μειώσεις φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά 0,25% τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ σταθμίζει κατά πόσον ο πληθωρισμός για την ευρωζώνη τ μετριάζεται επαρκώς ώστε να επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση. Χωρίς να δεσμεύονται εκ των προτέρων, πολλοί λένε ότι μία ή δύο ακόμη κινήσεις φέτος είναι πιθανές - μια προοπτική που συμφωνεί με τις αγορές χρήματος.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,5% από 2,6% τον Ιούνιο. Αλλά υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια μέσα στην ανακοίνωση της Eurostat την Τρίτη: Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές δεν κατάφεραν να μειωθούν και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπέρ-ερμηνεύσει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες. Όπως σημείωσε «Ναι, είναι πάνω από το 2% - αλλά τα μεταποιητικά αγαθά είναι κάτω από το 2%. Και αν αφαιρέσουμε τις επιδράσεις της βάσης, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό».

Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο δημοσιονομικό λάθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Γιατί να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Αν δεν τηρήσουν τους κανόνες, αυτό προσκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω αυτό».

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχει δει κάτι που να δικαιολογεί την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάδοσης - ένα εργαλείο για την καταπράυνση των αγορών σε περίπτωση αδικαιολόγητων και άτακτων διακυμάνσεων.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί» με προσοχή την αγορά ομολόγων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκλογές στη Γαλλία.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αγορές έχουν ένα ρόλο να παίξουν, έναν πειθαρχικό ρόλο, και δεν θα καταστρέψουμε αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο κ.  Στουρνάρας. «Ακόμη και αν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το TPI κάποια στιγμή στο μέλλον, θα τηρήσουμε σίγουρα τους ευρωπαϊκούς κανόνες - δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων αλλά σταδιακά και με μέτρο

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως μια υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ, και να προκαλέσει χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Γιατί θα πρέπει να γίνει βαθμιαία η αύξηση επιτοκίων

Υπέρ των προσεκτικών κινήσεων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθεί πίεση στην ανάπτυξη και κατακερματισμός των αγορών.