ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».

Σε συνολικά τέσσερις μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του έτους, παράλληλα δεν έχει κανένα λόγο να επηρεαστεί από το τι θα πράξει η Fed, τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomerg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι δύο πρώτες μειώσεις θα γίνουν πριν από τη διακοπή εργασιών -λόγω διακοπών- της ΕΚΤ τον Αύγουστο και οι επόμενες έως το τέλος του 2024. «Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική. Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών», σημείωσε. Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια, δεν θα συνεδριάσει ξανά μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. 

«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 - αλλά θα έχουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ και προσέθεσε ότι «νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια τον Απρίλιο θα πρέπει να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω αυτό».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι».

Υποβάθμισε επίσης τις ακόμη ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φθάσουν στο προ της πανδημίας επίπεδο μόνο το 2025. «Άρα οι μισθοί εξακολουθούν να καλύπτουν τη διαφορά, χωρίς να προηγούνται του πληθωρισμού. Δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών. Η ονομαστική αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος των μισθολογικών αυξήσεων».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μειωθεί σύντομα το κόστος δανεισμού, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «το 30% της σύσφιξης των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Συν τοις άλλοις, ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ φέτος, μέσω της αποπληρωμής του TLTRO και της σταδιακής κατάργησης των επανεπενδύσεων APP και PEPP. Όπως και οι αυξήσεις των επιτοκίων, έτσι και αυτό από μόνο του οδηγεί σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Ο κ. Στουρνάρας διαφώνησε με την εκτίμηση ότι μπορεί να είναι προβληματικό ή επικίνδυνο αν η ΕΚΤ χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πριν από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. «Δεν “ακούω” το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια πριν το κάνει η Fed - και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου συμφωνούν με αυτό. Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι και η ζώνη του ευρώ είναι μια μεγάλη ανοικτή οικονομία με ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομία της ευρωζώνης - τίποτα άλλο», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Η κατάσταση στην περιοχή της ευρωζώνης είναι «πολύ διαφορετική» από εκείνη των ΗΠΑ, όπου η οικονομία αναπτύσσεται, επίσης χάρη σε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, και ο πληθωρισμός είναι πιο ανθεκτικός, είπε. «Η υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων είναι πολύ πιο πειστική για τη ζώνη του ευρώ απ' ό,τι για τις ΗΠΑ».

Πέραν του 2024, αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων, που σήμερα βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ του 4%, «θα μειωθεί σταδιακά στο 2% στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026» και κρίνει αυτό είναι ένα ουδέτερο επίπεδο. «Προς το παρόν δεν βλέπω τα επιτόκια να πέφτουν κάτω από το 2%, όπως συνέβαινε πριν από την πανδημία».

Με την επανεξέταση αυτή την εβδομάδα του λεγόμενου επιχειρησιακού πλαισίου της ΕΚΤ, «πήραμε τα μαθήματα των τελευταίων ετών και κάναμε την ΕΚΤ μια πιο σύγχρονη κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο των τραπεζικών αποθεμάτων και του ισολογισμού της ΕΚΤ. «Στο τέλος, οι τράπεζες θα μας το πουν και θα καθορίσουν πόση ρευστότητα χρειάζονται.Θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο σταδιακά, βήμα προς βήμα, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε ακούσιες αναταράξεις». Αναμένει ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα είναι μικρότερος από ό,τι σήμερα, αλλά μεγαλύτερος από ό,τι στο παρελθόν, λέγοντας ότι «δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο τα επόμενα ένα με δύο χρόνια».

Επεσήμανε ακόμη ότι ένα προβλεπόμενο νέο διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων «θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας». Οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να συζητηθούν, «αλλά το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει και κρατικά ομόλογα. Θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα παραβιάζει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης στη συνθήκη της ΕΕ. Θα πρέπει να εξετάσουμε διάφορες παραμέτρους για να γίνει αυτό».

Υπό συζήτηση είναι επίσης οι λεπτομέρειες των μελλοντικών πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. «Εγώ και άλλοι θα ήμασταν υπέρ της εμμονής στην πλήρη κατανομή με σταθερό επιτόκιο και για τις πιο μακροπρόθεσμες πράξεις - άλλοι συνάδελφοι έχουν διαφορετικές απόψεις. Θα το εξετάσουμε σε βάθος και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε».

Εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει στο μεταξύ, με τον διοικητή της ΤτΕ να υπογραμμίζει ότι «αν για κάποιο λόγο τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς χρήματος απομακρυνθούν πολύ από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παρέμβουμε με περισσότερη ρευστότητα.  Είμαστε πάντα ευέλικτοι και θα αντιδράσουμε ανά πάσα στιγμή κατάλληλα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων αλλά σταδιακά και με μέτρο

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως μια υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ, και να προκαλέσει χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Γιατί θα πρέπει να γίνει βαθμιαία η αύξηση επιτοκίων

Υπέρ των προσεκτικών κινήσεων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθεί πίεση στην ανάπτυξη και κατακερματισμός των αγορών.
businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερά υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων ο Γιάννης Στουρνάρας

Μιλώντας στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΚΤ, βάσει και των δεδομένων που έχει στην κατοχή της, μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.