Χρέη 16,5 δισ. ευρώ για περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τον Ιανουάριο του 2022. Ο λογαριασμός περιλαμβάνει φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, τραπεζικά δάνεια 9 δισ. ευρώ που είναι σε αναστολή ή έχουν ενταχθεί στα προγράμματα κρατικής επιδότησης, καθώς και επιστροφή κεφαλαίων ύψους 4,9 δισ. ευρώ από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ειδικότερα το «κουβάρι» των υποχρεώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που θα ξετυλιχθεί από το 2022 έχει ως εξής:
1. Πληρωμή δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Από τον Ιανουάριο του 2022 θα «ξεπαγώσουν» κορονοχρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 2,6 δισ. ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για πάνω από 800.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να τα εξοφλήσουν σε έως 36 άτοκες η σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
- 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
- 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια
- 134.455 νομικά πρόσωπα
2. Σταδιακή εξόφληση 3 δισ. ευρώ από επιστρεπτέες προκαταβολές
Από τα φθηνά δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των 7 κύκλων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να επιστραφούν τα 3 δισ. ευρώ. Οι δικαιούχοι έχουν τις ακόλουθες επιλογές:
- Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
- Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.
3. Εξυπηρέτηση δανείων 9 δισ. ευρώ
«Κόκκινα» και ενήμερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε μορατόριουμ ή σε προγράμματα σταδιακής επαναφοράς από τις τράπεζες ή επιδοτούνται μέσω της «Γέφυρας 1και 2» επανέρχονται σε καθεστώς κανονικής εξυπηρέτησης από το νέο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ύψος των δανείων που τέθηκαν αρχικά σε αναστολή πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 27 δισ. ευρώ αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν στα 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Αν προστεθούν και τα δάνεια στα προγράμματα σταδιακή επαναφοράς που εφάρμοσαν οι τράπεζες το συνολικό ποσό φθάνει τα 9 δισ. το 2021.