Την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επαγγελματική ασφάλιση, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε σχέδιο νόμου προς δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το οποίο βελτιώνονται οι δραστηριότητες, αλλά και η εποπτεία προς τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ).
Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες πρωτοβουλίες που έλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ήταν να προωθήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αλλάξει το ισχύον καθεστώς στην επικουρική ασφάλιση, έτσι ώστε εφεξής να μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες.
Οι αλλαγές αυτές θα κωδικοποιηθούν με νεότερο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2020, το αργότερο. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ισχυρή κρατική εποπτεία στο νέο καθεστώς, καθώς θα δίνεται το δικαίωμα σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, από το 2021 και μετά, να μπορούν να επιλέγουν, εάν το επιθυμούν, ιδιωτικό πάροχο για να καλύψουν το σκέλος της επικουρικής σύνταξής τους.
Με το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση, ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία για την επαγγελματική ασφάλιση που είχε θεσπιστεί προ τριετίας, στις 14 Δεκεμβρίου 2016.
Οι βασικότερες αλλαγές που εισάγονται είναι οι εξής:
1. Οι διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν τη διασυνοριακή δραστηριότητα των Ι.Ε.Σ.Π. αντικαθίστανται στο σύνολό τους και εισάγονται νέες ρυθμίσεις σχετικά με τη διασυνοριακή μεταφορά.
2. Συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους που διέπουν τις δραστηριότητες των Ι.Ε.Σ.Π. και ειδικότερα το σύστημα διακυβέρνησης, τις εξωτερικές αναθέσεις, τη διαχείριση επενδύσεων και το θεματοφύλακα και θεσπίζονται νέες λεπτομερείς απαιτήσεις.
3. Εισάγονται νέες και περισσότερο λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των Ι.Ε.Σ.Π. για παροχή πληροφοριών στα μέλη, στα υποψήφια μέλη και στους δικαιούχους.
4. Θεσπίζονται ρυθμίσεις σχετικά με την προληπτική εποπτεία που ασκεί η Αρμόδια Αρχή, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των μελών και των δικαιούχων και τη σταθερότητα και την αξιοπιστία των Ι.Ε.Σ.Π. και αποσαφηνίζονται οι τομείς που εμπίπτουν στην προληπτική εποπτεία για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος. Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ρητώς, σύμφωνα και με τα ειδικώς οριζόμενα στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/2341, ότι η Αρμόδια Αρχή πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την επίτευξη τόσο του σκοπού της προληπτικής εποπτείας όσο και των εν γένει υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο. Καθορίζονται κανόνες σχετικά με τις εξουσίες παρέμβασης και τα καθήκοντα της Αρμόδιας Αρχής, τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν τα Ι.Ε.Σ.Π. στην Αρμόδια Αρχή, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, το επαγγελματικό απόρρητο και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας έχουν αναδρομική ισχύ από τις 13 Ιανουαρίου 2019.