Τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο του προσχεδίου νόμου για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις, γνωστότερο ως σχέδιο «Ηρακλής», θα βάλουν απόψε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, τα κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι συζητήσεις για το προσχέδιο έχουν ουσιαστικά λήξει και δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικές αλλαγές από τη σημερινή σύσκεψη. Στη συνέχεια, το κείμενο θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συντάξει τη δική της γνωμοδότηση.
Μετά την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τους δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς, το νομοσχέδιο θα πάρει την τελική του μορφή για να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου να έχει ψηφισθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από αυτό το χρονικό σημείο θα αρχίσει και η εφαρμογή του, με τις τραπεζικές διοικήσεις να ετοιμάζονται για... αγώνα δρόμου, καθώς το προσχέδιο νόμου δεν προβλέπει ισομερή κατανομή των κρατικών εγγυήσεων, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, αλλά παροχή των εγγυήσεων ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις τράπεζες και το βαθμό προετοιμασίας των τιτλοποιήσεών τους.
Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προχωρεί σε εκτενή παρουσίαση του σχεδίου «Ηρακλής», στην τριμηνιαία του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, σημειώνοντας ότι το σχέδιο «αποσκοπεί στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών μέσω της διευκόλυνσης της τιτλοποίησής τους και σε συστημική λύση ενός προβλήματος των τραπεζών που προκαλούσε, μεταξύ άλλων, πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα επόμενα χρόνια έως και 30 δις ευρώ από το σύνολο των 75,4 δις ευρώ σήμερα».
Εξηγώντας περαιτέρω τις θετικές επιδράσεις του σχεδίου, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι «η υλοποίηση του σχεδίου θα υποβοηθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και την επιστροφή της σε επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου είναι ευθυγραμμισμένη με τη συζήτηση στην Ευρώπη για την κοινή εγγύηση των καταθέσεων και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η συμβατότητα αυτή στηρίζεται στο ότι το σχέδιο, μέσω της επιδιωκόμενης μείωσης των προβληματικών δανείων, αποσκοπεί στη μείωση του συστημικού κινδύνου που αποτελεί προϋπόθεση για την κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».