«Ξυπνά» η αγορά των στεγαστικών δανείων μετά από πολυετή «χειμέρια νάρκη» λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010 και η οποία τελμάτωσε την αγορά ακινήτων και «πάγωσε» τα στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα αιτήματα για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά από το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ενώ την εφετινή χρονιά η τάση αυτή έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Όπως εκτιμούν οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021 θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η στεγαστική πίστη σημείωσε «βουτιά» στα χρόνια της κρίσης με το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να διαμορφώνεται σήμερα λίγο υψηλότερα των 41 δισ. ευρώ από 81 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2010.
Η αφύπνιση του ενδιαφέροντος για στεγαστικά δάνεια, εν μέσω πανδημίας, αποδίδεται σε σειρά παραγόντων:
- Η οικονομία έχει εξέλθει οριστικά από την μακρά περίοδο της ύφεσης και της αβεβαιότητας κατά την οποία είχαν «παγώσει» μεγάλες επενδυτικές δαπάνες όπως η αγορά κατοικίας ή ακινήτου. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης επιτρέπει στα νοικοκυριά να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους και να προγραμματίσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή τους.
- Μεγάλη αύξηση ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων. Η σημαντική αύξηση των τιμών των ενοικίων καθιστά σε πολλές φορές ασύμφορη την ενοικίαση σε σχέση με την αγορά ακινήτου καθώς η δόση του στεγαστικού δανείου είναι χαμηλότερη του ενοικίου.
- Ελκυστικές τιμές αγοράς. Η κρίση οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Παρά την ανάκαμψη των τιμών που σημειώνετε τα τελευταία χρόνια αυτές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Σημειώνεται ότι κατά τα χρόνια που οι τιμές τω ακινήτων στην Ελλάδα υποχωρούσα λόγω της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ σημείωναν ισχυρή άνοδο. Έτσι σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει από τις πιο ελκυστικές τιμές ακινήτων στν Ευρώπη.
- Αποτελεσματική ανάσχεση τω οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Τα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας κατάφεραν να περιορίσουν τις μεγάλες επιπτώσεις των lockdown και των άλλων περιορισμών. Η αβεβαιότητα και ο φόβος για την επόμενη ημέρα εξαιτίας της πανδημίας υποχώρησαν και η αυξημένη ρευστότητα σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την αγορά ακινήτου.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο Business Daily ότι περίπου το 70% των νέων χορηγήσεων στεγαστικής πίστης αφορούν την αγορά κατοικίας και το υπόλοιπο 30% την κατασκευή ή επισκευή υφιστάμενης κατοικίας.
Οι τράπεζες περιμένουν μεγάλη άνοδο για την αγορά ακινήτων το 2022 και δεν αποκλείουν να επαναληφθεί το φαινόμενο του ελατηρίου στην εγχώρια κτηματαγορά λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, της μεγάλης ρευστότητας και της στροφής των ιδιωτών στην αγορά κατοικίας.