ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:47:15
Λογότυπο IRIS σε υπολογιστή
Άτομο εργάζεται σε laptop με λογότυπο IRIS Payments στην οθόνη, σε επαγγελματικό περιβάλλον.

ΑΑΔΕ: Από 1/12 πληρωμές IRIS στις λιανικές με νέες τεχνικές προδιαγραφές

Από 1/12 οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS στις συναλλαγές με ιδιώτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ. Οριστικοποιούνται οι τεχνικές προδιαγραφές για άμεσες πληρωμές στα ταμειακά συστήματα.

Από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS στις συναλλαγές με ιδιώτες (B2C), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η Αρχή προχωρά στη συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για τη διασύνδεση των υπόχρεων επιχειρήσεων με τη Φορολογική Αρχή και την αποδοχή άμεσων πληρωμών στο Σημείο Πώλησης.

Με αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και με βάση την αρχή «Είσπραξη πληρωμής (κάρτα, IRIS) - Υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από το ταμειακό σύστημα», καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για τις άμεσες πληρωμές (Instant Payments). Οι νέες τεχνολογίες εντάσσονται στο πλαίσιο διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων με τη Φορολογική Διοίκηση.

Συγκεκριμένα, τροποποιούνται τα πρωτόκολλα διασύνδεσης προηγούμενων αποφάσεων (Α.1098/2022 και Α.1155/2023), ορίζοντας τον τεχνικό τρόπο αποδοχής άμεσων πληρωμών στο Σημείο Πώλησης μέσω:

• Τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων (POS)

• Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων

(βλ. σχετικές αποφάσεις, Α.1147/2025, Α.1160/2025)

Όσον αφορά τις προθεσμίες συμμόρφωσης, οι εταιρείες τεχνολογίας και πληρωμών καλούνται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έως τις 28 Νοεμβρίου 2025:

1) Πάροχοι Υπηρεσιών/Μέσων Πληρωμών (Acquirers & NSPs): Υποβολή επικαιροποιημένης Δήλωσης Συμμόρφωσης για εναρμόνιση με τις νέες προδιαγραφές.

2) Επιχειρήσεις εισαγωγής, κατασκευής, εμπορίας ΦΗΜ και κατασκευής, τεχνικής υποστήριξης, εγκατάστασης και λειτουργίας ERP (Α. 1159/2025 & Α.1162/2025): Υποβολή επικαιροποιημένης Δήλωσης Συμβατότητας για εναρμόνιση με τις νέες προδιαγραφές.

Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521, τηλεφωνικά στο 1521 (χωρίς χρέωση, εργάσιμες ημέρες 7:00-20:00) ή ψηφιακά στο my1521, 24 ώρες το 24ωρο, επιλέγοντας: Θέματα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων & myDATA > IRIS > Διασύνδεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφημερίδα και λάπτοπ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: Οικονομία, αγρότες και πολιτική στο επίκεντρο

Οικονομικές πιέσεις, αγροτικές κινητοποιήσεις, πολιτική αντιπαράθεση και ζητήματα υγείας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, αποτυπώνοντας την έντονη κοινωνική και οικονομική επικαιρότητα.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Μείωση του κενού ΦΠΑ κατά 61% στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία

Η Ελλάδα σημείωσε ξανά πρόοδο στη μείωση του κενού ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, η οποία από το 2017 υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση ΑΑΔΕ για τη φορολογία των Ελλήνων του εξωτερικού

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η εκδήλωση “Greek Taxes Made Simple”, με ομιλητή τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, για τις φορολογικές υποχρεώσεις και τα ψηφιακά εργαλεία των Ελλήνων του εξωτερικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι αγορές με κάρτες προδίδουν στην εφορία τα αδήλωτα εισοδήματα

Η εφορία «σκανάρει» πληρωμές με κάρτες και κινήσεις λογαριασμών αναζητώντας αδήλωτα εισοδήματα. Όταν οι δαπάνες δεν ταιριάζουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, ξεκινά έλεγχος και ακολουθούν οι... φόροι.