Διαχειρίσιμο είναι το οικονομικό κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές για την Ελλάδα, τονίζει ο οίκος Moody's σε σχετική ανάλυση, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα αποτελούσε αρνητικό πιστωτικό γεγονός, εάν επηρεαζόταν από τις πυρκαγιές ο τουρισμός. Η Moody's επισημαίνει, πάντως, ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ιδιαίτερα σε αυτούς που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναλύει ως εξής τις έως τώρα επιβαρύνσεις της οικονομίας και όσες ενδέχεται να δημιουργηθούν μελλοντικά:
- Σε δημοσιονομικό επίπεδο, όπως σημειώνει η επιβάρυνση ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ), καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 10 Αυγούστου μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση καταστροφών και την ανοικοδόμηση κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων. Το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερο, καθώς η κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Moody's, θα αναλάβει και άλλα κόστη που σχετίζονται με την πυρόσβεση, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ειδικών αεροσκαφών, ενώ θα απαιτηθεί να αναβαθμίσει εξοπλισμό πυρόσβεσης και δομές πολιτικής προστασίας.
- Ο οίκος αποφεύγει να αποτιμήσει τη συνολική οικονομική ζημιά από τις πυρκαγιές, αλλά σημειώνει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 προκάλεσαν συνολική ζημιά που υπολογίζεται σε 3 δισ., δηλαδή 1,3% του ΑΕΠ εκείνης της χρονιάς. Είναι σαφές ότι οι φετινές πυρκαγιές θα έχουν υψηλότερο κόστος, καθώς, όπως τονίζει και ο οίκος Moody's, πρόκειται για τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες. Ισχυρό αντιστάθμισμα, πάντως, στα δημοσιονομικά κόστη των πυρκαγιών προσφέρει η ενίσχυση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον αμερικανικό οίκο να τονίζει την πρόσφατη εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ.
- Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα και τους κινδύνους που προκαλούν οι πυρκαγιές για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο οίκος ξεχωρίζει ως περισσότερο επικίνδυνη την πιθανή επίδραση στον τουρισμό. Όπως σημειώνει, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, μεταξύ άλλων με διακοπές ρεύματος και νερού, κακή ποιότητα του αέρα και κλείσιμο δρόμων είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα πιστωτικά αρνητικό γεγονός, τονίζει η Moody's, δηλαδή θα μπορούσε να επηρεαστεί δυσμενώς και η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση, η Ελλάδα έχει αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως τονίζει η Moody's, που δίνει μάλιστα «μέτρια αρνητική» βαθμολογία στη χώρα, όσον αφορά αυτή την κατηγορία κινδύνου. Όπως σημειώνεται, ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και σημειώθηκαν στην Ελλάδα θερμοκρασίες έως και 45 βαθμών Κελσίου.
H Moody's υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του γεγονότος, υπό το φως και των ευρημάτων της έκθεσης της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τα οποία εκτιμήθηκε ότι τα κύματα καύσωνα θα είναι συχνότερα στο μέλλον, καθώς θα είναι πιθανό να εκδηλώνονται κάθε δεκαετία και όχι κάθε 50 χρόνια. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι διατρέχει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο να αποδυναμωθεί, λόγω της αλλαγής του κλίματος η τουριστική βιομηχανία, αλλά και να υποβαθμιστεί η αξία των ακινήτων, μειώνοντας τη βάση για τη φορολογία ακινήτων και τα έσοδα του προϋπολογισμού, όπως σημειώνει η Moody's.