ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
Στρατιωτικά οχήματα και πύραυλοι Tomahawk σε αμυντική τοποθεσία υπό έντονο ουρανό.

ΗΠΑ: Δεν έχει αποφασιστεί αν θα σταλούν πύραυλοι Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η παράδοση πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία ακόμη συζητείται και η τελική απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ. Κάθε χώρα επιλέγει τι όπλα θα παραδώσει, τόνισε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, γνωστοποίησε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Σύμφωνα με τον Ρούτε, η τελική απόφαση για την παράδοση των πυραύλων επαφίεται στις ΗΠΑ. Ο ίδιος επισήμανε στους ηγέτες της "Συμμαχίας των προθύμων" – τις χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία – ότι κάθε κράτος αποφασίζει ανεξάρτητα για το είδος των όπλων που αποστέλλει στο Κίεβο. Οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε, έχουν ήδη προσφέρει και θα συνεχίσουν να παρέχουν διάφορα οπλικά συστήματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα του να αναπτύξει εγχώρια αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα. Από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Ουκρανία έχει ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία, με περίπου το 60% των όπλων να παράγονται πλέον εντός της χώρας. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η Ουκρανία εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Δύση για αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους.

Αναφορικά με το "Δάνειο Αποζημιώσεων" για την Ουκρανία, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε πως η Συμμαχία των Προθύμων οφείλει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Κιέβου τα επόμενα χρόνια.

Η Φρεντέρικσεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την παραμονή των Χριστουγέννων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε ταχεία δράση για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς ενίσχυση της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί ο Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν πλοία στο Στενό του Χορμούζ. Παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να το κάνει χωρίς έγκριση Κογκρέσου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ από Νταβός: Η κρίση στην Ουκρανία αφορά ΝΑΤΟ και Ευρώπη, όχι τις ΗΠΑ

Ο Ντ. Τραμπ, μιλώντας στο Νταβός, είπε ότι το βάρος για την Ουκρανία πρέπει να το σηκώσουν ΝΑΤΟ και Ευρώπη, όχι οι ΗΠΑ. Έθεσε θέμα κόστους και οφέλους για την Ουάσινγκτον και προανήγγειλε συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ υλοποιεί τις απαιτήσεις Τραμπ εν μέσω κρίσης στο Ιράν

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι τα κράτη μέλη ανταποκρίνονται στα αιτήματα του προέδρου Τραμπ, παρά την αρχική βραδύτητα κάποιων στο θέμα του Ιράν, και στηρίζουν έντονα τη συμμαχία και τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σταματά βοήθεια σε Ουκρανία αν δεν συμμαχήσει η Ευρώπη για Χορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απείλησε διακοπή στην προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία, πιέζοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους για συμμετοχή σε συμμαχία υπέρ του ανοίγματος των Στενών του Χορμούζ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ κατά χωρών ΝΑΤΟ: Απέρριψαν το αίτημά του για βοήθεια έναντι Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ανόητο λάθος» τη στάση χωρών του ΝΑΤΟ που δεν βοηθούν τις ΗΠΑ για τα Στενά Χορμούζ, τα οποία έχει αποκλείσει το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν τις έχει ανάγκη αλλά θα έπρεπε να στηρίζουν.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.