ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον σε ηλιόλουστη ημέρα με αμερικανική σημαία.

Η δίκη της Εισαγγελέα Νέας Υόρκης για ψευδή δήλωση στις 26 Ιανουαρίου

Η Γενική Εισαγγελέας Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς δήλωσε αθώα για ψευδείς δηλώσεις σε δάνειο. Η δίκη της ορίστηκε για 26/1/2026. Πέρσι κατάφερε καταδίκη Τραμπ που ακυρώθηκε, αλλά έχει ασκήσει έφεση.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, γνωστή για τη σκληρή κριτική της προς τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αθώα στις κατηγορίες που αφορούν υποβολή ψευδών δηλώσεων με σκοπό τη λήψη στεγαστικού δανείου.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια όρισε τη δίκη της για τις 26 Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η Δημοκρατική Τζέιμς είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταδίκη του Τραμπ για απάτη, με επιβολή προστίμου ύψους 450 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε το πρόστιμο τον Αύγουστο, χαρακτηρίζοντάς το «υπερβολικό», ενώ η Τζέιμς έχει ασκήσει έφεση.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να επιδιώξει την τιμωρία όσων θεωρούσε προσωπικούς του αντιπάλους. Φέρεται ότι πίεσε την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι για επιτάχυνση διώξεων και αντικατέστησε τον προηγούμενο εισαγγελέα με υποστηρικτή του, μετά από επιφυλάξεις για τα αποδεικτικά στοιχεία σε υποθέσεις που αφορούσαν τη Τζέιμς και τον Κόμεϊ.

Εκτός από την Τζέιμς, διώξεις έχουν ασκηθεί πρόσφατα και κατά του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, καθώς και του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον. Δύο ακόμη πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ, ο γερουσιαστής Άνταμ Σιφ και η κυβερνήτρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Λίζα Κουκ, παραμένουν υπό διερεύνηση.

Υποστηρικτές της Τζέιμς συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, κρατώντας πινακίδες με συνθήματα όπως «Έτσι μοιάζει η δημοκρατία». Η Γενική Εισαγγελέας ευχαρίστησε το πλήθος και επεσήμανε ότι το δικαστικό σύστημα χρησιμοποιείται «ως εργαλείο εκδίκησης» και «όπλο» κατά όσων υπερασπίζονται το κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς –και ένας στους τρεις Ρεπουμπλικάνους– πιστεύουν ότι ο Τραμπ αξιοποιεί τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να στοχοποιεί τους εχθρούς του.

Η Τζέιμς βρέθηκε στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά από ερώτημα του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στεγαστικής Χρηματοδότησης, Μπιλ Πάλτι, σχετικά με το αν υπέβαλε ψευδείς δηλώσεις για να λάβει δάνειο με ευνοϊκότερους όρους. Τέτοιες υποθέσεις σπανίως διώκονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σύμφωνα με ανάλυση της Reuters σε δικαστικά αρχεία οκταετίας.

Οι κατηγορίες αφορούν αγορά κατοικίας στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια το 2020, αξίας περίπου 137.000 δολαρίων. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Τζέιμς δήλωσε ψευδώς πως θα χρησιμοποιούσε το ακίνητο ως δεύτερη κατοικία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για επένδυση, εξασφαλίζοντας έτσι ευνοϊκότερο επιτόκιο και εξοικονομώντας περίπου 19.000 δολάρια.

Η νομική της ομάδα προτίθεται να επιδιώξει την ακύρωση των κατηγοριών, υποστηρίζοντας ότι η εισαγγελέας Λίντσεϊ Χάλιγκαν, που άσκησε τη δίωξη, διορίστηκε παρανόμως από τον Τραμπ. Παρόμοιο επιχείρημα προβάλλουν και οι δικηγόροι του Κόμεϊ, με την προσφυγή τους να εκδικάζεται στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια στις 13 Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία εκλογές
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοκρατικοί ΗΠΑ: Ενθουσιασμός για συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές

Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται πιο ενθουσιώδεις από τους Ρεπουμπλικανούς για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, όπου το 44% δηλώνει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή έναντι 26% των Ρεπουμπλικανών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή χάρη για τον Νετανιάχου από τον πρόεδρο Ισραήλ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ να εξετάσει το ενδεχόμενο χάριτος στον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά. Ανακοινώθηκε πως απαιτείται επίσημη αίτηση για προεδρική χάρη.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Χάρη σε Τζουλιάνι και 76 άτομα για την προσπάθεια ανατροπής του 2020

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη σε 77 άτομα που σχετίζονται με την απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020, ανάμεσά τους ο Ρούντι Τζουλιάνι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του, με στόχο την εθνική συμφιλίωση.
Στρατιώτης ΗΠΑ στολή
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εθνοφρουρά δεν θα σταλεί στο Πόρτλαντ λόγω δικαστικής απόφασης

Ομοσπονδιακή δικάστρια ανέστειλε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ, απορρίπτοντας το αίτημα Τραμπ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, δεν υφίσταται εξέγερση ή κίνδυνος που να δικαιολογεί την επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι εκλογικές ήττες οφείλονται στην απουσία μου από τα ψηφοδέλτια

Ο Τραμπ υποστήριξε μέσω Truth Social ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν τις τοπικές εκλογές επειδή ο ίδιος δεν ήταν υποψήφιος και λόγω της παρατεινόμενης δημοσιονομικής κρίσης, επικαλούμενος σχετικές αναφορές δημοσκόπων.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επεμβαίνει, αποφυλακίζεται ο πρώην βουλευτής Σάντος

Ο Τζορτζ Σάντος, πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων που είχε καταδικαστεί σε επταετή φυλάκιση για οικονομικά αδικήματα, αποφυλακίζεται έπειτα από μετατροπή της ποινής του με παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ.