Σχέδιο αλλαγών στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο το 2022 βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, αλλά το κλειδί για τον χρόνο και το εύρος των παρεμβάσεων είναι το ύψος των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν, κυρίως από την ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση της φορολογίας θα φέρει επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στοχευμένες μειώσεις στους συντελεστές του κύριου φόρου για αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω 250.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι επιδράσεις αυτών των αυξομειώσεων στα έσοδα θα προσδιορισθούν από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το ποσοστό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και τις ελαφρύνσεις για 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που καταβάλλουν σήμερα συμπληρωματικό φόρο, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
Οι ίδιοι παράγοντες αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση των συντελεστών για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και στην πλήρη κατάργηση του καθεστώτος σε βάθος χρόνου θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει θετικές επιδράσεις στην κτηματαγορά και θα συμβάλλει στον εξορθολογισμό της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία και στη δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρει ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ το ΑΕΠ θα μπορούσε να κερδίσει έως και 1,4 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια ενώ και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Από την πλευρά τους ειδικοί της αγοράς σημειώνουν ότι η επιβολή του φόρου στα νομικά πρόσωπα συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για τους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate στη μετά covid εποχή.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ φθάνουν το 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται σε 1,15% για το υπερβάλλον ποσό.
Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.
O φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πλήρωσαν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.