Για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους προειδοποιεί τις χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης, μόλις αρθούν αυτά για την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα επισημαίνει ότι η υπερτίμηση στις χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να κρύβει απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Μάλιστα, η ΕΚΤ, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα χρηματιστήρια, χρησιμοποίησε τη λέξη "exuberance", παραπέμποντας με αυτό τον τρόπο στην ιστορική προειδοποίηση του πρώην διοικητή της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν περί «παράλογης ευφορίας» ("irrational exuberance"), οποίος στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν κέρδιζαν έδαφος οι μετοχές της τεχνολογίας, προειδοποιούσε ότι η αγορά ήταν υπερτιμημένη.
«Εάν συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξει πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς αυτή να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη από μια ανατιμολόγηση (σ.σ.: πτώση) των αμερικανικών μετοχών θα μπορούσαν να είναι σημαντικές», αναφέρει η ΕΚΤ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Μία διόρθωση της τάξης του 10% στη Wall Street θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών πολιτικών της ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020», πρόσθεσε η τράπεζα.
H EKT τόνισε ότι η άνιση οικονομική επίπτωση της πανδημίας σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα σε τομείς και χώρες που είναι οικονομικά ασθενέστερες.
«Η εκτεταμένη υποστήριξη, ιδίως για τις εταιρείες, θα μπορούσε σταδιακά να μετακινηθεί από μια ευρεία βάση σε πιο στοχευμένη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι οι προοπτικές για το δανεισμό παραμένουν στο «σκοτάδι» καθώς η κερδοφορία των τραπεζών είναι χαμηλή.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές για τον δανεισμό είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων έχει διατηρηθεί σε καλό επίπεδο μέχρι τώρα, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη να σχηματιστούν από τις τράπεζες προβλέψεις για πιθανές απώλειες δανείων».
Ένας άλλος κίνδυνος είναι φυσικά και η συνεχής αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι το πιο υψηλό κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο στις εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις χώρες της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η προειδοποίηση της ΕΚΤ για τους κινδύνους από την άνοδο των τιμών στα χρηματιστήρια ευθυγραμμίζεται με αντίστοιχη προειδοποίηση από την Fed, στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όπως τόνισε ο αρμόδιος διοικητής της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, «τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με την αυξημένη διάθεση για ρίσκο αυξάνονται. Ο συνδυασμός υψηλών αποτιμήσεων με πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους απαιτεί παρακολούθηση λόγω της δυνατότητας ενίσχυσης των επιπτώσεων ενός γεγονότος ανατιμολόγησης».