Σε δυο πάνελ στο Delphi Economic Forum συμμετείχε την Τετάρτη 12 Μαΐου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. Μέσα από τις αναφορές του κ. Δημητριάδη, αναδεικνύεται η πρόθεση του Υπερταμείου να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των εταιρειών του Δημοσίου που είναι στο χαρτοφυλάκιό του, εκμεταλλευόμενο το εξαιρετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται. Ο κ. Δημητριάδης αποκάλυψε ότι στις επόμενες μέρες το Υπερταμείο θα δημοσιεύσει τον διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Παράλληλα όμως, διακρίνεται ξεκάθαρα και η ενθάρρυνση και αμέριστη υποστήριξη που θα προσφέρει στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, προκειμένου να προχωρήσουν στην εφαρμογή πρακτικών και κανόνων ESG η οποία είναι απαίτηση της κοινωνίας, αλλά και της επενδυτικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο, με θέμα «Πώς να αναζωπυρώσουμε τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις» αναφέρθηκε αναλυτικά στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και τα ακίνητα του Δημοσίου.
Εξήγησε ότι στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος δημοσίων επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς, διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αναπτύξει φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα στα οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Ο κ. Δημητριάδης συμφώνησε με τους άλλους συμμετέχοντες στο πάνελ διαπιστώνοντας ότι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό
επενδυτικό κλίμα, το οποίο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των ΔΕΚΟ. Και τόνισε ότι είναι σημαντικό για το Υπερταμείο να έχει ένα ενεργό ρόλο και να στηρίξει τις θυγατρικές του ώστε να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από μία πιο πελατοκεντρική φιλοσοφία, να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση και να προχωρήσουν με τα επενδυτικά τους πλάνα. Ο ρόλος του Υπερταμείου είναι να διευκολύνει τις επενδύσεις αυτές και να επιλύσει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην πορεία. Αναφέρθηκε ειδικότερα και στα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, των οποίων η αξιοποίηση ξεκινά άμεσα.
Το δεύτερο πάνελ είχε ως τίτλο “Corporate Governance: Exploring the ‘G’ in ESG”. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η αποστολή του Υπερταμείου είναι συνυφασμένη και με τις τρεις έννοιες, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, καθώς στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που καλούνται να διαχειριστούν την μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, και
εξυπηρετούν όλες το δημόσιο συμφέρον». Η δε εταιρική διακυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να φέρει το Υπερταμείο σε πέρας την αποστολή του, που σε αυτό το πλαίσιο αφορά στον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία των ΔΕΚΟ.
Ο κ. Δημητριάδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μην αντιμετωπίζονται τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης ως ένα τυπικό ζήτημα συμμόρφωσης με κανονισμούς, αλλά να σταθούμε στην ουσία και να φροντίσουμε οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης να διαπεράσουν όλη την εταιρεία και να γίνουν ιδιοκτησία όλων των εργαζόμενων.
Μπορεί βραχυπρόθεσμα οι επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες διακυβέρνησης να θεωρούν ότι έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά μακροπρόθεσμα θα βγουν ζημιωμένες. Σήμερα η εφαρμογή πρακτικών και κανόνων ESG είναι απαίτηση της κοινωνίας, αλλά και της επενδυτικής κοινότητας. Ο ρόλος του Υπερταμείου δεν είναι να επιβάλει αυτούς τους κανόνες στις θυγατρικές, αλλά να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα θέτοντας στη διάθεσή τους την εμπειρία και την τεχνογνωσία του. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφορετικότητας στα διοικητικά συμβούλια και τόνισε ότι στο νέο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα περιλαμβάνονται άτομα με διαφορετικές γνώσεις, δεξιότητες, επαγγελματική εμπειρία και ακαδημαϊκό υπόβαθρο.