ΓΔ: 1392.54 -0.36% Τζίρος: 41.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:51:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων: Οι αλλαγές στο Ε1 και η μείωση φόρου

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται φέτος, για τα εισοδήματα του 2020, ο μειωμένος εισαγωγικός συντελεστής φόρου 9%. Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Οκτώ αλλαγές στο φετινό έντυπο Ε1 αποτελούν τα κλειδιά για την «ελάφρυνση»  του εκκαθαριστικού της εφορίας για περίπου 8,5 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν τη δήλωση έως τις 31 Ιουλίου  μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2022 ή εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Όσοι θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 27 Αύγουστου θα καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί και θα εξοφλήσουν τον υπόλοιπο φόρο σε 6 δόσεις με την τελευταία στις 28η Φεβρουαρίου 2022.

Φέτος δεν ισχύουν τα τεκμήρια  διαβίωσης και το «πέναλτι» 22% στο έλλειμμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις μπορούν έως την Πέμπτη να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στο TAXIS.

Ειδικότερα οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

  1. Η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για πρώτη φορά με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με όφελος 1.300 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ και μεγάλους κερδισμένους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  2. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2021.
  3. Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  4. Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων
  5. Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν πιάστηκαν στη παγίδα των τεκμηρίων
  6. Η  ακύρωση του φόρο-πέναλτι 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)και τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
  7. Η μείωση του προστίμου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια) από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
  8. Η μείωση στο 55% της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο της Εφορίας στην πώληση ακινήτων ακόμη και για χρέος 30 ευρώ

Σε ποιες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ εκδίδει φορολογική ενημερότητα με περιορισμούς στην είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο και στη μεταβίβαση ακινήτων. Οδηγός από την ΑΑΔΕ με ερωτήσεις και απαντήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες και ΑΑΔΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για πάταξη της φοροδιαφυγής

Στόχος της online σύνδεσης ΑΑΔΕ και τραπεζών είναι ο άμεσος έλεγχος όλων των συναλλαγών των ελεγχόμενων φορολογουμένων, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.