Με γοργούς ρυθμούς θα τρέξουν οι πληρωμές του έβδομου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς την Μ. Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και την Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν τα χρήματα στους επαγγελματίες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Ωστόσο η ενίσχυση για τις επιχειρήσεις εστίασης αναμένεται να δοθεί μετά την επανεκκίνηση της, με τους επιχειρηματίες να καλούνται να βρουν την απαραίτητη ρευστότητα για να ξεκινήσουν. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως την Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των τελικών δικαιούχων και την Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν χρήματα από την επιστρεπτέα 7 για να μπορέσει αυτό να είναι το κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις που ανοίξουν την ερχόμενη βδομάδα. Μεταξύ όσων θα λάβουν ενίσχυση θα είναι εστίαση, ταξί, δικηγόροι, επιχειρήσεις ενδυμάτων, καταλύματα. Πρόκειται για πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 330.000 δικαιούχους.
Για την εστίαση που καλείται να επανεκκινήσει μετά από 6 μήνες απραξίας και εξαϋλωμένης ρευστότητας, βλέποντας την πολυαναμενόμενη ενίσχυση των 330 εκατ. να έρχεται αφότου θα έχουν ανοίξει και με άγνωστο το πότε ακριβώς θα τους καταβληθούν τα χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η εστίαση θα πάρει μέσα στην Μ. Βδομάδα 167 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι με 3 δισ. ευρώ το κράτος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις. «Βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξουμε την εστίαση με κεφάλαιο επανεκκίνησης ύψους 330 εκατ. ευρώ και έχει δώσει ένα χρονοδιάγραμμα ο αρμόδιος υπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η εστίαση θα πάρει σημαντικό κομμάτι της επιστρεπτέας 7. Σχετικά με τις επιταγές ο υπουργός υπογράμμισε πως είναι η τελευταία παράταση για 60 ημέρες.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση για την Ελλάδα που προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας θετικό outlook, με την πιστοληπτική ικανότητα να αναβαθμίζεται από «ΒΒ-» σε «ΒΒ», επισημαίνοντας πως «επιβράβευση των προσπαθειών της ελληνικής κοινωνίας η αναβάθμιση της χώρας μέσα στην υγειονομική κρίση ώστε η χώρα να δανείζεται φθηνά για να μπορέσει να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία. Εμπιστεύονται την χώρα και την ελληνική κυβέρνηση».
Σχετικά με τις μειώσεις των φόρων ανέφερε υπάρχει στρατηγική στοχευμένων μειώσεων και ασφαλιστικών εισφορών. «Έχουμε ξεκαθαρίσει τι μπορέσαμε να κάνουμε με μόνιμο τρόπο και τι επεκτείναμε και το 2022 και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια θα επιδιώξουμε να νομιμοποιήσουμε και αυτές τις μειώσεις φόρων» επισημαίνοντας επίσης ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνση της χώρας μέχρι σήμερα σε λιγότερο από 2 χρόνια μειώσαμε κατά μόνιμο τρόπο την προκαταβολή, τον φόρο στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%, τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 22% και έχουμε δώσει μια σειρά από άλλα κίνητρα και μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 μονάδες και καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Τα 2 τελευταία μέτρα επεκτάθηκαν και για το 2022».