ΓΔ: 1394.26 -0.24% Τζίρος: 34.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:03:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ρεύμα από τα... σκουπίδια θα δίνει νέα μονάδα στην Αττική

Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Κοπεγχάγης: περιβαλλοντικά «καθαρή» καύση μόνο του δευτερογενούς προϊόντος της επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Συγκρούσεις συμφερόντων μπλοκάρουν έργα.

Τουλάχιστον μία μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων προωθείται στην Αττική, με πρόβλεψη πως θα οδηγείται προς ενεργειακή αξιοποίηση το δευτερογενές προϊόν που παράγεται μετά από μηχανική επεξεργασία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την Παρασκευή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η καύση προωθείται μόνο για το δευτερογενές προϊόν, όπως συμβαίνει σήμερα με το προϊόν που παράγεται από την απαρχαιωμένη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης στην Φυλή. Δεν θα καίγονται, δηλαδή, τα σκουπίδια.  

Η στροφή προς την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων θα ενσωματωθεί στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε στη Βουλή πως «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα:. είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα». Όπως είπε, «πρόσφατα εγκαινιάστηκε στην Κοπεγχάχη ένα εργοστάσιο στο κέντρο της πόλης για θερμική επεξεργασία απορριμμάτων (με πίστα τεχνητού σκι πάνω στη μονάδα ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για την ίδια την πόλη). Μάλιστα, η Δανία αναγκάζεται να εισάγει απορρίμματα γιατί πολύ απλά αυτά που καταλήγουν στο εργοστάσιο δεν επαρκούν για να καλυφθεί η δυναμικότητά του».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση επιτελικής ομάδας που θα παρακολουθεί τις συμβάσεις ΣΔΙΤ στα απορρίμματα και τις σχετικές προμήθειες που προωθούνται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε πλέον μεγάλη συμπυκνωμένη εμπειρία στο πώς μπορούμε να σχεδιάζουμε να προωθούμε να δημοπρατούμε έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» και έκανε ειδική αναφορά στον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα ο οποίος, όπως είπε, «κρύβεται πίσω από όλα τα επιτυχημένα έργα ΣΔΙΤ».

Ειδικά για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το πρόβλημα «είναι μεγάλο και θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πριν πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Χρειάζεται άμεσες πρωτοβουλίες και γρήγορη προσαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού». Τόνισε πως «θα υπάρχει και μια μονάδα διαχείρισης με σημαντική δυναμικότητα που θα μπορεί μεσοπρόθεσμα να δώσει ανάσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, «υπάρχουν πάντα συγκρούσεις συμφερόντων που εκφεύγουν του ιδεολογικού μανδύα. Το ζήτημα απαιτεί βαρύ κεντρικό σχεδιασμό και γι’ αυτό θα το επιβλέπει η ίδια η γραμματεία της κυβέρνησης».

Μικροσυμφέροντα μπλοκάρουν έργα

Παράδειγμα δράσης μικροσυμφερόντων αποτέλεσε το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο έχει ανάδοχο (την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) από το 2014, αλλά πέντε χρόνια μετά τα έργα είναι στα χαρτιά. Χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση, που εντάχθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στις τρεις περιοχές της Πελοποννήσου που θα γίνουν οι τρεις μονάδες επεξεργασίας. Με τη ρύθμιση, οι απαλλοτριώσεις μπορούν να προχωρήσουν από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, χωρίς να απαιτείται απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως σήμερα.

Αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις, οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα εγκριθούν από την οικονομική επιτροπή αυτή την εβδομάδα. Έτσι θα προχωρήσει μια επένδυση περίπου 170 εκατ. ευρώ. «Είναι δέσμευσή μου πως μέχρι το 2021 το θέμα θα έχει λυθεί οριστικά» είπε ο Κ. Μητσοτάκης που υπενθύμισε πως στην Πελοπόννησο λειτουργούν οι μισές από τις παράνομες χωματερές για τις οποίες η Ελλάδα πληρώνει ετήσιο πρόστιμο στην Ε.Ε. Προβλέπονται τρεις μονάδες επεξεργασίας (Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και δύο σταθμοί μεταφόρτωσης, ενώ προγραμματίζεται και η δημιουργία επιπλέον σταθμών μεταφόρτωσης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παράγονται 270.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που θα πηγαίνει στις μονάδες να φτάνει τους 100.000 τόνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
waste management
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίμματα: Μάχες ισχυρών εταιρειών για την πίτα του 1 δισ. ευρώ

Στο διαγωνισμό για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης η πρώτη προσφυγή από την κοινοπραξία Motor Oil - Θαλής. Φόβοι για μακρά παράταση των διαδικασιών ανταγωνισμού διαλόγου στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μοντέλο για μονάδες απορριμμάτων, κρίσιμο τεστ στην Κ. Μακεδονία

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την κατασκευή με συμμετοχή ιδιωτών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι διαγωνισμοί στην Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος δημάρχων με Πατούλη για προμήθεια 223 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Περιφέρειας για τεράστια προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμό ανακύκλωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής. Σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα.