Μένει πίσω η Ελλάδα στην έκδοση των κρατικών πράσινων ομολόγων, την ώρα που στην Ευρώπη σημειώνεται «εκρηκτική» ζήτηση για τίτλους του Δημοσίου που συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον, προσελκύοντας μια μεγαλύτερη γκάμα επενδυτών.
Από το 2016, εκδίδονται κρατικά χρεόγραφα στην Ευρώπη με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη, σε μια τάση που ξεκίνησε από την Πολωνία και ενισχύεται σήμερα σημαντικά. Τον περασμένο μήνα, προχώρησε και η Ιταλία στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της για να αντλήσει 8,5 δισ, ενώ οι προσφορές ανήλθαν στα 80 δισ. ευρώ, για χρέος που λήγει το 2045.
Στην Ελλάδα, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική το υπουργείο Οικονομικών προς όφελος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο Business Daily ότι το θέμα πάει για τα «επόμενα χρόνια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα πράσινα ομόλογα αντλούνται κεφάλαια για νέα και υφιστάμενα έργα που θα αποφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη και μια πιο βιώσιμη οικονομία. Το «πράσινο» μπορεί να περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρήση βιώσιμων πόρων, καθαρές μεταφορές και προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκδοση ομολόγων του περιβάλλοντος διεθνώς. Η NN Investment Partners εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων θα αυξηθεί κατά 300 δισ. ευρώ το 2021 σε 1 τρισ. ευρώ.
«Τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι η αγορά πράσινων ομολόγων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, καθώς περισσότεροι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να θυσιάσουν την απόδοση όταν ακολουθούν τη συνείδησή τους», τονίζει ο David Zahn, Ηead of European Fixed Income στη Franklin Templeton Fixed Income.
Μεγάλη ώθηση στην αγορά έδωσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πέρυσι να κάνει δεκτά και πράσινα ομόλογα, στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της. Σε διεύρυνση του φάσματος των ομολόγων που είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα, καθώς και για αγορά ομολόγων που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους, προχώρησε από την 1η Ιανουαρίου 2021 η ΕΚΤ.
Διαχειριστές κεφαλαίου εκτιμούν ότι η κίνηση πολλών χωρών να στραφούν προς τα πράσινα ομόλογα για πρώτη φορά το επόμενο διάστημα, όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ουκρανία και η Σλοβενία θα συμβάλει στην εμβάθυνση και αύξηση της ρευστότητας της αγοράς. Επίσης, ίσως δούμε και επανεκδόσεις από την Ολλανδία, την Γαλλία και την Γερμανία μέσα στη χρονιά.
«Συνολικά, ο όγκος των πράσινων εκδόσεων που αναμένονται από κυβερνήσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Τα εταιρικά πράσινα ομόλογα
Σε αντίθεση με το Δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας έχει πάρει το θέμα πιο «ζεστά», συνυπολογίζοντας και την «ακόρεστη» όρεξη των επενδυτών για αυτό το είδος επενδύσεων.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε την αρχή το 2019, εκδίδοντας πράσινο ομόλογο που υπερκαλύφθηκε σχεδόν πέντε φορές. Η εταιρεία ζητούσε κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ και οι προσφορές από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έφτασαν στα 684 εκατ. ευρώ. Επίσης, ήταν το πρώτο πιστοποιημένο χρεόγραφο που αξιολογήθηκε από ανεξάρτητο διεθνή οίκο πράσινου ομολόγου.
Η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε πέρυσι τον Οκτώβριο, σε μια κίνηση που αξιολογήθηκε ως πιστωτικά θετική (credit positive) από τη Moody’s. Η Moody's τόνισε επίσης, πως αναμένει και άλλες ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, αντίστοιχες με αυτή της Εθνικής.
Τον Μάρτιο, η ΔΕΗ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με την έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2026. Ήταν η πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια που η ΔΕΗ προχώρησε σε έκδοση ομολόγου.
Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μια αντίστοιχη κίνηση από την Mytilineos. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει την έκδοση πράσινου ομολόγου, αξίας 500 εκατ. ευρώ, με διάρκεια 5,5 ετών. Η εταιρεία έχει δώσει τη σχετική εντολή στις BNP Paribas, Citigroup, και HSBC ως Global Coordinators και Joint Bookrunners να διοργανώσουν για λογαριασμό της μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που τοποθετούνται σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη. Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από σήμερα.