Το ενδεχόμενο εμφάνισης πληθωρισμού έχει προκαλέσει ισχυρή διαμάχη ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και τις αγορές, πράγμα που αντανακλάται στην αγορά ομολόγων και σχετίζεται με την πορεία του benchmark επιτοκίου, το οποίο ορίζεται από τη FED και τις ανακατατάξεις που μπορεί να προκύψουν παγκοσμίως, σύμφωνα πάντοτε με όσα ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο συνέδριο NPL Summit 2021.
Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι η συζήτηση για τον πληθωρισμό είχε μπει «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», αλλά τώρα έχει επανέλθει ξαφνικά στο προσκήνιο λόγω του μεγέθους του πακέτου οικονομικής στήριξης των 1,9 τρις δολαρίων στις ΗΠΑ και των πληθωριστικών προσδοκιών που έχει πυροδοτήσει, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς και σημαντικούς μακροοικονομολόγους διεθνώς, όπως οι Larry Summers και Olivier Blanchard.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ακόμα κι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει λίγο το όριο του 2%, αυτό θα συμβεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα (transient) και διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι ενδεχομένως το τέλος του 2023, σημείωσε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.
Εξήγησε, όμως, ότι οι αγορές και ορισμένοι σημαντικοί οικονομολόγοι δεν το πιστεύουν και εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να παραδώσει έναν πιό συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τα επιτόκια. Σήμερα, η FED τηρεί στάση αναμονής και δεν ενεργεί προληπτικά, περιμένοντας πιο συγκεκριμένες ενδείξεις (είναι δηλαδή «behind the curve»), κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.
«Τέτοια διάσταση απόψεων δεν έχουμε ξαναδεί», υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης, «και αυτό αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες ανεβαίνουν στις ΗΠΑ και συνδέονται με ορισμένους κινδύνους και για την Ευρωζώνη και για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αφορούν το ενδεχόμενο μιας χρηματοπιστωτικής αποσταθεροποίησης, την ισχυροποίηση του δολαρίου ή και την τόνωση της ζήτησης διεθνώς από αυτήν την άνευ προηγουμένου, τριπλάσια του παραγωγικού κενού, αμερικανική δημοσιονομική επέκταση».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος: «Η παγκόσμια οικονομία δείχνει να ανακάμπτει, αλλά αυτή η ανάκαμψη δεν ισοκατανέμεται στο εσωτερικό των κοινωνιών και ανάμεσα στις χώρες. Είδαμε ότι μόλις η ΕΚΤ μείωσε λίγο το ρυθμό παρέμβασης στην αγορά ομολόγων με το πρόγραμμα PEPP, οι αποδόσεις ανέβηκαν και οι παρεμβάσεις αυξήθηκαν και πάλι. Τι θα συμβεί εάν η ανάκαμψη στην ευρωζώνη αποδειχθεί μικρότερη από την προβλεπόμενη, όπως για παράδειγμα δείχνουν ήδη τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ; Επίσης βλέπουμε σήμερα μεγάλη αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων ιδίως των τροφίμων. Ποιες θα είναι οι συνθήκες εάν παρουσιαστεί πληθωρισμός κόστους, όπως συνέβη τη δεκαετία το 1970 με αφορμή τότε την ανατίμηση του πετρελαίου;».
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι οι επενδύσεις υστερούν, παρότι τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η όποια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα να είναι παροδική, καθώς οι συνθήκες της secular stagnation θα συνεχίσουν να είναι μαζί μας για το προβλεπτό μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη που συσσωρεύονται λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι μερικά μέτρα σαν κι αυτά που ελήφθησαν για το ελληνικό χρέος, με μετάθεση των πληρωμών στο απώτερο μέλλον, μειώνουν την παρούσα αξία της οφειλής και είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη και τις επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα, σχετικά με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε ότι είναι αυτονόητα σημαντικό το ζήτημα να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, καθώς και ότι στα δάνεια που μεταφέρονται από τις τράπεζες είναι απαραίτητο να γίνει μια πιο ευέλικτη και δημιουργική διαχείριση που να περιλαμβάνει και να εξαντλεί κατά περίπτωση όλες τις λύσεις.
Τέλος, συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως τόνισε, θεωρείται ότι μειονεκτούν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, όμως διαθέτουν το πλεονέκτημα της ευελιξίας και της οικογενειακής διαχείρισης.