Οι επιχειρήσεις εστίασης, που καταγράφουν συσσωρευμένα προβλήματα και εξαϋλωμένα ταμειακά διαθέσιμα με επιστολή της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής ζητούν μια γενναία μείωση του τιμήματος για την έκδοση των νέων αδειών απλής χρήσης αιγιαλού. Όπως σημειώνεται στην επιστολή της ένωσης: «Το παρατεταμένο lockdown έχει συσσωρεύσει προβλήματα και χρέη στις επιχειρήσεις και η ανησυχία των συναδέλφων για την επερχόμενη τουριστική σαιζόν είναι έντονη».
Στην επιστολή που έστειλε η Ένωση σημειώνεται πως «με έκπληξή μας ενημερωθήκαμε από τους παραθαλάσσιους δήμους της Αττικής ότι η τιμή μισθώματος του αιγιαλού για το 2021 δεν έχει μειωθεί όπως έγινε το 2020 ήτοι στο 40% του 2019. Έχει ήδη αρχίσει η έκδοση των νέων αδειών απλής χρήσης αιγιαλού και θεωρούμε αυτονόητη μία γενναία μείωση του τιμήματος και εφέτος αφού η κατάσταση για την εστίαση είναι πολύ χειρότερη και τα περιοριστικά μέτρα είναι σίγουρο ότι θα ισχύουν ξανά.
Επίσης θεωρούμε ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα έπρεπε να μην είναι υποχρεωτική η προσκόμιση φορολογικής και δημοτικής ενημερότητας για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης απλής χρήσης αιγιαλού».
Καμπανάκι για τις επιχειρήσεις εστίασης στα νησιά
Ο ταμίας του συνδέσμου BARECA Παύλος Γιαβής είχε σημειώσει στο Business Daily το ειδικό πρόβλημα των καταστημάτων εστίασης στα νησιά. Όπως λέει, «αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα τα καταστήματα στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς που είναι ουσιαστικά κλειστά από τον Σεπτέμβριο του 2019», αλλά τα πάγια έξοδα δεν έχουν σταματήσει να επιβαρύνουν αυτές τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι επιχειρήσεις στα νησιά δούλεψαν ένα «κουτσουρεμένο καλοκαίρι» και από τον Οκτώβριο έχουν μείνει εντελώς εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ δεν βρίσκουν πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα όμως και ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς, οι επιχειρηματίες καλούνται να βρουν πόρους για να προχωρήσουν στις ανακαινίσεις και επισκευές που χρειάζονται στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν σε ένα «αμφίβολο φετινό καλοκαίρι».
«Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι, όπου πολλοί επιχειρηματίες έριξαν χρήματα πιστεύοντας πως θα δουλέψουν το καλοκαίρι, όμως ακόμα και αυτοί οι 2-3 μήνες κατάφεραν να καλύψουν μόνο ένα μέρος από τα σπασμένα της χρονιάς και μετά από μια κακή σεζόν οι επιχειρήσεις καλούνται και πάλι να επενδύσουν με αμφίβολα αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις, από μικρές οικογενειακές ψαροταβέρνες μέχρι μεγάλα μαγαζιά στα νησιά οι οποίες έχουν μείνει απροστάτευτες όλο αυτό το διάστημα».