Έρευνα κατά της ΔΕΗ για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στη χονδρική αγορά ενέργειας ανακοίνωσε ότι αρχίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, να τονίζει σε δήλωσή της ότι η συμπεριφορά της ΔΕΗ μπορεί να έχει προκαλέσει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και να έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Όπως επισημαίνει η κ. Βεστάγκερ, η οποία έχει και την ευθύνη για την πολιτική της Κομισιόν σε θέματα ανταγωνισμού,
- «Όλοι βασιζόμαστε σε καλά λειτουργούσες αγορές ηλεκτρισμού. Σήμερα, αρχίζουμε μια έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις αγορές χονδρικής της Ελλάδας, που μπορεί να έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις για την παραγωγή πιο πράσινης ενέργειας.
- Η Ελλάδα έχει πρόσφατα θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο για την έξοδο από τον λιγνίτη. Η διασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμολογηθεί αποτελεσματικά η ηλεκτρική ενέργεια, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για να τονωθεί η επένδυση σε πηγές ενέργειας που μολύνουν λιγότερο».
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στις αγορές χονδρικής και λιανικής και κατά πλειοψηφία ελέγχεται από το ελληνικό κράτος. Η ΔΕΗ ελέγχει όλους τους σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη και τους υδροηλεκτρικούς, ενώ έχει παραγωγή και από σταθμούς με φυσικό αέριο, αλλά και από ανανεώσιμες πηγές. Είναι, επίσης, ενεργή στην παροχή ηλεκτρισμού σε πελάτες λιανικής και σε επιχειρήσεις, όπου ελέγχει τα δύο τρίτα της αγοράς.
Η Κομισιόν δηλώνει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής, με την πολιτική της στην υποβολή προσφορών. Ειδικότερα, υπό το φως και της θέσης που έχει στις αγορές χονδρικής και λιανικής, η ΔΕΗ ενδέχεται να έχει υιοθετήσει «αρπακτικές» ("predatory") συμπεριφορές στην υποβολή προσφορών, περιορίζοντας τις δυνατότητες άλλων εταιρειών να την ανταγωνισθούν αποτελεσματικά στην αγορά χονδρικής και σε συναφείς αγορές.
Εάν αποδειχθούν αυτές οι κατηγορίες κατά της ΔΕΗ, υπογραμμίζει η Κομισιόν, αυτή η συμπεριφορά θα συνιστά πολιτική αποκλεισμού ανταγωνιστών με «αρπακτικές» τακτικές, που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και ειδικότερα, το άρθρο 102 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Το άνοιγμα των διαδικασιών διερεύνησης σημαίνει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την υπόθεση κατά προτεραιότητα, αλλά δεν προδικάζει την κατάληξη της έρευνας, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει τη θεσμική δυνατότητα να επιβάλλει στους παραβάτες του δικαίου για τον ανταγωνισμό υψηλά πρόστιμα, αλλά και μέτρα συμπεριφοράς, δηλαδή να σταματούν τις πρακτικές που έχει διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τους κανόνες.
Η έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στην αγορά χονδρικής κρατάει ήδη τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί έλεγχοι από την Επιτροπή στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ, μεταξύ άλλων και με έφοδο στα κεντρικά τους γραφεία για την αναζήτηση στοιχείων. Η Επιτροπή διερεύνησε αν και σε ποιο βαθμό η ΔΕΗ χρησιμοποίησε καταχρηστικά την ισχύ που παράγει από τις υδροηλεκτρικές και άλλες μονάδες της, για να αποσπάσει μερίδια από ανταγωνιστές στην αγορά της χονδρικής.