ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: ΔΕΗ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν στη λύση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση.

«Πράσινο φως» πήρε η Ελλάδα από την Κομισιόν για να κλείσει το Anti-Trust Case της ΔΕΗ, μία υπόθεση που «σερνόταν» από το 2007 και για την οποία η χώρα είχε καταδικαστεί στο παρελθόν.

Χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε πλέον νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα προκειμένου να μπορούν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Tα διορθωτικά αυτά μέτρα θα λήξουν το 2023 όταν σταματήσει και η τελευταία λιγνιτική μονάδα το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας στην αρχή της χρονιάς Ελλάδας – ΕΕ και μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών για την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικά καθοριζόμενου μηχανισμού διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Η πώληση των τριμηνιαίων προθεσμιακών προϊόντων από τη ΔΕΗ θα γίνεται μέσω της αγοράς παραγώγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx) ή του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX), με τη ΔΕΗ να έχει το «πάνω χέρι» στην επιλογή του φορέα διαπραγμάτευσης. Στα επόμενα βήματα είναι η νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει ο μηχανισμός να δουλεύει φαίνεται πώς είναι έτοιμη ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τις τιμές του ρεύματος να έχουν πάρει την ανιούσα διεθνώς, η παραπάνω απόφαση θεωρείται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών για πτώση των τιμών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, μειώνοντας και τα τιμολόγια που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Και αυτό διότι, η δυνατότητα των προμηθευτών να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

Όπως έγραφε το Business Daily, η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, δεδομένου ότι:

  • Η σύνδεσή της με το λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.
  • Οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση καθώς θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά.

Παράλληλα, με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας την τελευταία περίοδο, οι προς διάθεση ποσότητες θα είναι συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες. 

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ydrogono-energeia-ananeosimes piges energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο υδρογόνο: Κλειδί για ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση

Καθοριστική συμβολή μπορεί να έχει το υδρογόνο στην προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές. 
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στο ρεύμα, παράθυρο επέκτασης για 2022

Η επιδότηση του κόστους για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021. Σκέψεις για επέκταση αν παραμείνουν οι πιέσεις στις τιμές. Τι είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.