ΓΔ: 1401.03 0.24% Τζίρος: 79.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:30 DATA
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι και πώς θα πάρουν τα 2,5 δισ. ευρώ από τα νέα μέτρα στήριξης

Τα «ψιλά γράμματα» για το «κούρεμα» της επιστρεπτέα προκαταβολή, τον νέο κύκλο του προγράμματος, την επιδότηση παγίων δαπανών και δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Τι θα ισχύσει για χρέη και ενοίκια.

Πλέγμα οικονομικών δεικτών, «κόφτες» και «ψιλά γράμματα» καθορίζουν τους δικαιούχους και τα ποσά της μοιρασιάς του νέου πακέτο στήριξης των 2,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα ενεργοποιηθεί σταδιακά έως το τέλος Μαΐου.

Το «Business Daily» παρουσιάζει μια αναλυτική κωδικοποίηση και αποκρυπτογράφηση των βασικών μέτρων και των φίλτρων μέσα από τα οποία θα περάσουν οι ενισχύσεις για να φθάσουν στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις:

1. «Κούρεμα» 30% και 50% στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας: Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν από τα κρατικά δάνεια συνολικά 570 εκ. ευρώ αλλά το εύρος της ωφέλειας για κάθε μία εξαρτάται από το ποσό που έχει λάβει και από την πτώση του τζίρου. Για όσες επιχειρήσεις είχαν το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019 δεν επιστρέφεται το 30% του αθροίσματος των ενισχύσεων, ενώ όσες είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% δεν θα επιστρέψουν το 50%.

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 διαγράφεται το 50% ανεξαρτήτως του τζίρου του 2020. Οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν δικαιούνται το «κούρεμα» του 50%.

Δίνεται η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

2. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μπόνους για εφάπαξ εξόφληση: Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές (1 έως 7) μπορούν να τα αποπληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 40 που ίσχυε μέχρι σήμερα και με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Επίσης έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστραφεί θα έχουν όσοι το εξοφλήσουν σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021.

3. Νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Απρίλιο, ύψους 1 δισ. ευρώ:  Τα βασικά κριτήρια για την χορήγηση των ενισχύσεων είναι η πτώση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και ελάχιστα έσοδα 600 ευρώ στο τρίμηνο δηλαδή 200 ευρώ το μήνα.

Οι επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και οι οποίες δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο ο όρος αυτός δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών κ.α

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας θα ενταχθούν στο 7ο κύκλο  ανεξαρτήτως τζίρου.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακές μηχανές θα είναι 1.000 ευρώ, για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις το ελάχιστο ποσό θα είναι 1.000 ευρώ και θα φτάσει έως τις 100.000 ευρώ ανάλογα με τον μαθηματικό τύπο. Αυξημένα θα είναι τα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου καθώς διαμορφώνονται στα 1.000 ευρώ επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

4. Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 90% για 8 μήνες: Η συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με τον τζίρο της εταιρείας, τον αριθμό των εργαζομένων, τη κατάσταση του δάνειου( εξυπηρετούμενο η «κόκκινο») το ύψος των καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών επενδύσεων καθώς και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται για τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Τα σωρευτικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης και τα ανώτατα ποσά είναι τα εξής:

  • Για ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία να μην απασχολεί προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, η αξία των επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) να μην ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και η ακίνητη μη υποθηκευμένη περιουσία  να είναι έως 600.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό της μηνιαίας επιδότησης είναι 600 ευρώ
  • Για πολύ μικρές επιχειρήσεις ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 2 εκ. ευρώ, το προσωπικό έως 10 εργαζόμενοι, οι καταθέσεις έως 1 εκ. ευρώ, οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα  έως 150.000 ευρώ και η αξία ακίνητης περιουσίας μη υποθηκευμένη έως 3,5 εκατομμύρια αξία. Το ανώτατο ποσό της μηνιαίας επιδότησης είναι 5.000 ευρώ 
  • Για μικρή επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να μην υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ, το προσωπικό τους 50 εργαζόμενους, οι καταθέσεις να είναι έως 5 εκ. ευρώ, η αξία χρηματοοικονομικών προϊόντων έως 750.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 10 εκ. ευρώ ακίνητα. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ το μήνα
  • Για μεσαία επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 50 εκ. ευρώ, το προσωπικό να μην ξεπερνά τα 250 άτομα, οι καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 25 εκ. ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα αξίας έως 3,75 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία – έως 50 εκ. ευρώ. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται στις 50.000 ευρώ

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Στη συνέχεια θα διενεργηθούν έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη.

Η κρατική επιδότηση εγκρίνεται ηλεκτρονικά εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα - email, ώστε να το γνωρίζει. Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Η καταβολή της επιδότησης πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.

5. Κλιμακωτή επιδότηση με «κουπόνι» των παγίων δαπανών επιχειρήσεων: Το Δημόσιο θα καλύψει μέσω πιστωτικών σημειωμάτων συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τη διαφορά των παγίων δαπανών επιχειρήσεων του 2020 με τις ενισχύσεις που έχουν λάβει από το συνολικό πακέτο των ενισχύσεων. Τα πιστωτικά σημειώματα αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος Μαΐου και θα έχουν ισχύ έως το τέλος του 2021. Για να  λάβουν την επιδότηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα θα δοθεί έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα. δηλαδή οι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ και θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Όμως θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης. Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, Σε απόλυτα ποσά το ύψος της επιδότησης δεν θα ξεπρνά το 1,5 εκ. ευρώ. Επίσης οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

6. Αναστολή πληρωμών για χρέη στο Δημόσιο:  Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα το Μάρτιο παγώνει η καταβολή δόσεων από ρυθμίσεις για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που λήγουν το τρέχοντα μήνα και μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

7. Μηδενικά ή μειωμένα ενοίκια: Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής του ενοικίου για το Μάρτιο. Ωφελούμενοι είναι και επιχειρήσεις της εστίασης που λειτουργούν με διανομή προϊόντων σε πακέτο και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και ίση με το 60% του μισθώματος για τα νομικά πρόσωπα.

Έκπτωση 40% στο ενοίκιο θα έχουν οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ καθώς και οι εργαζόμενοι σε αναστολή για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τις 20/3/2020, ως κριτήριο υπαγωγής στο ευνοϊκό μέτρο των ενοικίων λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που σε υποκατάστημα πληττόμενης επιχείρησης επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα, ενώ η έδρα εντάσσεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά 40%, τότε η επιχείρηση συνολικά δικαιούται πλήρους απαλλαγής του ενοικίου. Σε αυτή την περίπτωση το υποκατάστημα συμπαρασύρει την έδρα και απαλλάσσεται 100% της καταβολής του μισθώματος το σύνολο της επιχείρησης.

Για παράδειγμα, για το κεντρικό κατάστημα της πληττόμενης επιχείρησης με κύρια δραστηριότητα «Επεξεργασία τσαγιού και καφέ» που δικαιούται μείωση μισθώματος κατά 40% και το υποκατάστημα είναι καφετέρια που έχει κλείσει με κρατική εντολή και δικαιούται απαλλαγή κατά 100% της καταβολής του μισθώματος, τότε συνολικά η επιχείρηση δικαιούται πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του μισθώματος, τόσο για το κεντρικό όσο και για το υποκατάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιο χαλαροί όροι επιστροφής των ενισχύσεων

Το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει υπουργική απόφαση για παράταση στην επιστροφή και στην υποβολή δικαιολογητικών, ενώ θα επιτραπούν μικρές αποκλίσεις στη διατήρηση απασχολούμενου προσωπικού.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να δοθεί λύση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ζητούν οι βιοτέχνες

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της τονίζει πως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την ειδοποίηση για επιστροφή του συνόλου εφάπαξ.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 7 δισ. τα επενδυτικά σχέδια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αναφέροντας πως σύντομα θα υπάρξουν και περισσότερα εργαλεία για ενεργειακές επενδύσεις.