ΓΔ: 1455.67 0.20% Τζίρος: 155.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φράγμα, Νερό
Φωτο: Shutterstock

Ιδιώτες στα έργα ύδρευσης της Κέρκυρας, θα στήσουν δύο νέα φράγματα

Ένα ακόμη έργο ύδρευσης προωθείται με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ και για τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας.

Με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προωθεί το υπουργείο Υποδομών την κατασκευή των έργων κάλυψης των αναγκών ύδρευσης της Κέρκυρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατασκευή των φραγμάτων Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης χρηματοοικονομικού συμβούλου, ενώ ενδιαφέρον για το νέο έργο αναμένεται να εκδηλώσουν τόσο εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι, όσο και ξένοι «παίκτες» από το χώρο της διαχείρισης υδάτων. 

Στο πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της ύδρευσης, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στις 30 Οκτωβρίου τρεις όμιλοι. Πρόκειται για την κοινοπραξία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, την κοινοπραξία Intrakat – Suez – ΕΥΑΘ και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.  Ο διαγωνισμός αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: Του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) και εξωτερικών δικτύων.

Η κυβέρνηση προωθεί την υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ και για τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας, δηλαδή των αγωγών και άλλων υποδομών μέσω των οποίων φτάνει το νερό στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Όπως είχε υποστηρίξει προ εβδομάδων στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης, εδώ και είκοσι χρόνια η ΕΥΔΑΠ πληρώνει 26 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να λάβει τις υπηρεσίες που θα λάβει περίπου με 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αν προχωρήσει το ΣΔΙΤ. Κατά τον κ. Παπαθανάση, «με το έργο αυτό κερδίζει το ελληνικό Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το αντάλλαγμα πληρώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας, ακριβώς διότι ο ανάδοχος δεν έχει ιδιοκτησία του συστήματος του υδροδοτικού, αλλά παρέχει υπηρεσία συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος».

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της υλοποίησης έργων ύδρευσης με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς δίνεται λύση σε όλα τα επίπεδα ύδρευσης της εξυπηρετούμενης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται στους πολίτες η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο δημόσιος φορέας δεν προμηθεύεται απλώς υποδομές και εξοπλισμό αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Η σύνδεση της αμοιβής του αναδόχου με την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος και με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο κινήτρων για την αρτιότητα του έργου διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργικότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου.

Δεν θεωρείται τυχαίο πως και άλλοι δήμοι εξετάζουν να εφαρμόσουν αντίστοιχο μοντέλο. Όπως έχει γράψει το Business Daily, οι δήμοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δυτικής Αχαϊας και Ήλιδας προχώρησαν στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ώστε να προχωρήσουν σε από κοινού έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση του νερού. Το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αλλά υπάρχει η βούληση των τριών δημοτικών αρχών για το έργο «Διαχείριση νερού ύδρευσης στους Δήμους Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Δυτικής Αχαΐας και Ήλιδας» με αντικείμενο την κατασκευή, συντήρηση και η λειτουργία υποδομών και δικτύων για την ύδρευση των τριών δήμων. Εκτός από την αναβάθμιση, επέκταση και διαχείριση των δικτύων οι ανάδοχος θα αναλάβει και το διυλιστήριο πόσιμου νερού εντός του δήμου Ήλιδας. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ