ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Διχάζει τράπεζες και κυβέρνηση η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων τραπεζών - servicers. Επισημαίνεται ο κίνδυνος να βγουν κερδισμένοι μόνο στρατηγικοί κακοπληρωτές και επιτήδειοι επιχειρηματίες.

Χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών – servicers – επενδυτών προκαλεί η κυβερνητική πρωτοβουλία για την παράταση της οριζόντιας αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, κίνηση με την οποία πρακτικά «παγώνει» κάθε διαδικασία πλειστηριασμού για το 2021.

Το θέμα των πλειστηριασμών θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους τραπεζών και servicers. Την περασμένη Δευτέρα, διαρροή από κυβερνητικές πηγές έκανε λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς για την παράταση της αναστολής μέτρων κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ για τους πληττόμενους η απαγόρευση θα επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των εκπροσώπων των θεσμών ο υπουργός ζήτησε την παράταση του σημερινού καθεστώτος μέχρι τις 15 Μαρτίου επικαλούμενος την ειδική θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της 10ετούς κρίσης που προηγήθηκε του κορονοϊου. Παρά τις σχετικές πληροφορίες περί συμφωνίας, πάντως, οι θεσμοί δεν φαίνεται να συναινούν στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στο Business Daily ότι το 2020 δεν δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω της επιβολής αναστολών στις αποπληρωμές δανείων άνω των 20 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν θεσπιστεί πολλά μέτρα προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες. Έτσι, η οριζόντια αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης προσφέρει προστασία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και επιχειρηματίες που συστηματικά, εδώ και πολλά χρόνια, προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι για την μη λειτουργία των δικαστηρίων, κατάσταση που δεν υπάρχει σε άλλη χώρα της ΕΕ, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η ηγεσία των δικαστών, που πιέζει για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος λόγω της πανδημίας.

Στην ανάγκη άμεσης λειτουργίας των δικαστηρίων και της επανεκκίνησης των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, και τους μεγάλους κινδύνους που δημιουργεί η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, συμφωνούν το σύνολο των τραπεζών, των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και παράγοντες της κυβέρνησης, ειδικά όσοι έχουν εμπλακεί στο σχέδιο «Ηρακλής».  

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι πρόκειται για μια στάση που προκαλεί ερωτηματικά δεδομένου ότι όλοι όσοι έχουν πληγεί από τον κορονοϊό απολαμβάνουν πλήρους προστασίας. «Δεδομένου ότι το 2020 δάνεια αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ, τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, πρακτικά δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα νέο κόκκινο δάνειο εξαιτίας της πανδημίας για το οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης», υπογραμμίζουν.

Σε ό,τι αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, τονίζουν ότι περίπου 40.000 με 50.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, επιπλέον 110.000 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ ακολουθεί το «Γέφυρα ΙΙ», το οποίο θα προσφέρει προστασία σε επιπλέον 100.000 ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μεγάλη είναι η αναστάτωση στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς, αφού χάθηκε το 2020, ορατό είναι να χαθεί και το 2021 αδυνατώντας όχι μόνο να επιτύχουν τις ανακτήσεις που έχουν ως στόχο, αλλά ούτε να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Σημειώνεται ότι αν γίνει δεκτή η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για επανεκκίνηση των διαδικασιών εκτέλεσης μετά τις 15 Μαρτίου, πρακτικά δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί το 2021, καθώς από την εκκίνηση των διαδικασιών για την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την υλοποίηση ενός πλειστηριασμού απαιτείται διάστημα τουλάχιστον 7 – 8 μηνών.

Οι πολύ χαμηλές ανακτήσεις και η διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις συναλλαγές πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ δημιουργούν κίνδυνο για την κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

Η κυβέρνηση, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί τους κινδύνους από την υπολειτουργία των servicers, τις επιπτώσεις από την ζημιά που υφίστανται οι επενδυτές που απέκτησαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το φάσμα της ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κουρεύονται «κόκκινα» δάνεια με νέα χρηματοδότηση από ειδικά funds

Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο με τη δημιουργία εξειδικευμένων funds που θα αναχρηματοδοτούν «κόκκινα» δάνεια των servicers. Ώθηση σε συναινετικές λύσεις, αύξηση ανακτήσεων, θωράκιση του «Ηρακλή» και μείωση πλειστηριασμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Θεσμών για τους πλειστηριασμούς, κινητοποίηση στην κυβέρνηση

Οι Θεσμοί ζήτησαν στοιχεία από τους servicers για τις επιπτώσεις σε εισπράξεις – ρυθμίσεις. Θέλει λύση η κυβέρνηση, ανησυχεί για επιπτώσεις σε «Ηρακλή», τράπεζες και επενδυτική βαθμίδα. Πιέσεις για άμεση εξέταση του προβλήματος από τον Άρειο Πάγο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων και η «ακτινογραφία» των servicers

Παρά τον μεγάλο αριθμό εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων η αγορά των NPL κυριαρχείται από τέσσερις εταιρίες. Η σύνδεση doValue, Intrum, Cepal με τις συστημικές τράπεζες και η ξεχωριστή περίπτωση της Quant.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα επιστροφής στις τράπεζες «θεραπευμένων» δανείων 15 δισ.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις να καταστούν ενήμερα και βιώσιμα. Το θέμα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες.