ΓΔ: 1401.18 0.79% Τζίρος: 182.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Κόκκινα» δάνεια: Γιατί ανησυχούν τώρα οι τραπεζίτες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στο «σκοτάδι» οι επιτελείς των τραπεζών για τα τεχνικά στοιχεία του σχεδίου του ΤΧΣ, φόβοι ότι θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες με δυσμενείς όρους για τις τράπεζες. Στις ελληνικές καλένδες το σχέδιο της ΤτΕ.

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών για την έκβαση του πολυσυζητημένου, και «ταλαιπωρημένου», σχεδίου του ΤΧΣ, το λεγόμενο APS, αλλά και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την προώθηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), εργαλεία που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την δραστική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργου Ζαββού, και επιτελών των συστημικών τραπεζών δεν επικράτησαν οι καλύτερες συνθήκες, με τον κ. Ζαββό να ανακοινώνει, στην τελευταία συνάντηση, ότι το σχέδιο APS (Asset Protection Scheme - Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού) έχει κατατεθεί στις ευρωπαϊκές αρχές, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητά του ότι θα εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει την παραμικρή τεχνική λεπτομέρεια στους επιτελείς των τραπεζών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες προσφέρθηκαν να δουν το σχέδιο και να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη για τη διαπραγμάτευση ΥΠΟΙΚ – Κομισιόν, προσφορά που δεν έγινε δεκτή καθώς όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση.

Οι κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες

Οι τεχνικές παράμετροι του σχεδίου είναι καθοριστικές για την επιτυχία του, καθώς οι όροι θα πρέπει να είναι δομημένοι κατάλληλα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος. Αντίθετα, αν οι όροι είναι δυσμενείς για τις τράπεζες, τότε αυτές δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του σχήματος, ακόμα και αν αυτό εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Πρόκειται για πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα και αποφάσεις, όπως το ύψος της προμήθειας που θα πληρώνουν στο Δημόσιοι τράπεζες, δίχως την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποίων το όλο σχήμα καταρρέει. Δηλαδή, το σχήμα μπορεί να εγκριθεί και να βρίσκεται στη διάθεση των τραπεζών, πλην όμως ακριβώς εξαιτίας των δυσμενών όρων, δεν θα το αξιοποιήσουν.

Κατά πληροφορίες, στελέχη της ΤτΕ στις διαβουλεύσεις και επαφές που πραγματοποιούνται για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, έχει ζητήσει την άσκηση πίεσης στις ευρωπαϊκές αρχές για την προώθηση του APS, επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις για την Ελλάδα, με την Ελλάδα απούσα.

Μένει στα χαρτιά το σχέδιο της ΤτΕ

Αν και η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει αρκετές φορές την πρόθεσή της να αξιοποιήσει και το σχέδιο της ΤτΕ, το οποίο πέραν της επέμβασης στο σκέλος των «κόκκινων» δανείων, αντιμετωπίζει και το δυσεπίλυτο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), ωστόσο στην πράξη δεν γίνεται τίποτα.

Άλλωστε, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μόνο στο σχέδιο παροχής εγγυήσεων στις τράπεζες και σε αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κοινή επιτροπή υπουργείου Οικονομικών – Τράπεζας της Ελλάδος για την προώθηση του σχεδίου, που είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (μετά από πολλές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που αποδίδονταν σε μικροπολιτικούς λόγους) δεν συστάθηκε ποτέ και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για την ενεργοποίηση της επιτροπής ούτε από τη νέα κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν, κρίθηκε ότι δεν είναι σκόπιμο να προωθηθούν περίπου παράλληλα δύο σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ φαίνεται ότι ο νέος υφυπουργός με αρμοδιότητα το χρηματοπιστωτικό σύστημα κρίνει, με βάση την πλούσια εμπειρία του από τη θητεία του στην Κομισιόν, ότι το σχέδιο της ΤτΕ δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Η στάση αυτή έχει προκαλέσει, πάντως, έντονη κριτική όχι μόνο στα επιτελεία των τραπεζών, αλλά και σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές – μετόχους τραπεζών, καθώς θεωρείται ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε η Ελλάδα, με την κατάλληλη επιχειρηματολογία και διαπραγμάτευση, να εκμεταλλευτεί το θετικό περιβάλλον και να πετύχει λύσεις για το δύσκολο θέμα των «κόκκινων» δανείων, λύσεις που πριν λίγα χρόνια θα θεωρούνταν, στο πλαίσιο των τότε συνθηκών, αδιανόητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κουρεύονται «κόκκινα» δάνεια με νέα χρηματοδότηση από ειδικά funds

Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο με τη δημιουργία εξειδικευμένων funds που θα αναχρηματοδοτούν «κόκκινα» δάνεια των servicers. Ώθηση σε συναινετικές λύσεις, αύξηση ανακτήσεων, θωράκιση του «Ηρακλή» και μείωση πλειστηριασμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα επιστροφής στις τράπεζες «θεραπευμένων» δανείων 15 δισ.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις να καταστούν ενήμερα και βιώσιμα. Το θέμα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει τράπεζες και κυβέρνηση η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων τραπεζών - servicers. Επισημαίνεται ο κίνδυνος να βγουν κερδισμένοι μόνο στρατηγικοί κακοπληρωτές και επιτήδειοι επιχειρηματίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για «πάγωμα» πλειστηριασμών το 2021, παρενέργειες στην αγορά

Τράπεζες και servicers προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέας γενιάς «στρατηγικών» κακοπληρωτών. Στρεβλώσεις και στη λειτουργία των επιχειρήσεων από την εξομοίωση των μη πληττόμενων οφειλετών με τους πληττόμενους.