ΓΔ: 1397.52 -0.01% Τζίρος: 62.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:00 DATA

Η απειλή για την οικονομία από τα τοπικά lockdown

Υψηλό το κόστος από τις τοπικές καραντίνες τύπου Κοζάνης, βαρύτατο αν επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στην Αττική, όπου μπορεί να ανέλθει και στο 2% του ΑΕΠ. Πολλές οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το πρώτο, τοπικό τοπικού lockdown στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνη και του γεγονότος ότι ο κορωνοϊός εμφανίζει τάσεις αναζωπύρωσης με πολλές περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί» του υγειονομικού χάρτη, όπως τα Ιωάννινα και η Πέλλα, να απέχουν ένα βήμα πριν την καραντίνα.

Αν και η κυβέρνηση αποκλείει ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, τα τοπικά «λουκέτα» προβληματίζουν, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, ενισχύουν το σπιράλ της ύφεσης και την ψυχολογία της αβεβαιότητας. Όσο ο αριθμός των περιοχών στις οποίες θα μπαίνει «λουκέτο» είναι περιορισμένος, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο ξεφύγει, ενόψει και του χειμώνα, και αυξηθούν οι «κόκκινες» περιοχές τότε τα πολλά τοπικά lockdown θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας, επιφέροντας γενικευμένο πλήγμα στον παραγωγικό ιστό.

Επισημαίνεται ότι στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και πολύ κοντά στο lockdown τύπου Κοζάνης βρίσκονται 21 περιφερειακές ενότητες: Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Ηράκλειου, Θήρας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέας-Κύθνου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Λέσβου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Πέλλας, Σάμου, Τρικάλων.

«Ακριβό» ένα lockdown στην Αττική

Όμως, ο μεγαλύτερος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι ένα δεύτερο lockdown στην Αττική, καθώς ένα «λουκέτο» 20 ημερών στο λεκανοπέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1% - 2% του ΑΕΠ, αναπροσαρμόζοντας την πρόβλεψη για ύφεση 8,2% για φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.

Στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν τις επιπτώσεις από ένα νέο lockdown στην Αττική και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος στην οικονομία κυμαίνεται από 600 εκατ. ευρώ έως 2 δισ ευρώ, ανάλογα με την έκταση της καραντίνας και το χρόνο εφαρμογής της. Ειδικότερα μια γενικευμένη οικονομική καραντίνα διάρκειας δύο εβδομάδων θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ για ένα μήνα ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 2 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση στοχευμένου lockdown το κόστος για 14 ημέρες είναι 600 εκατ. ευρώ και για ένα μήνα 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Αττική παράγεται περίπου ο μισός πλούτος της χώρας καθώς από τα 180 δισ. ευρώ που είναι συνολικά το ΑΕΠ η περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 86 δισ. ευρώ, ή το 47%. Όσον αφορά στην κατανομή του ΑΕΠ στην Αττική ο Βόρειος τομέας παράγει 15,032 δισ. ευρώ, ο Νότιος 5,58 δισ. ευρώ, ο Κεντρικός 30,424 δισ. ευρώ, η Ανατολική Αττική 10,747 δισ. ευρώ, η Δυτική 4,375 δισ. ευρώ και ο Πειραιάς και Νήσοι 9,706 δις. ευρώ.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών  κάνουν λόγο για διαχειρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τις ταμειακές αντοχές του Δημοσίου, ποντάροντας στο μαξιλάρι των 37,3 δισ. ευρώ, ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές, η επιβολή ενός νέου, ακόμα και περιορισμένης εμβέλειας lockdown, θα επιδεινώσει την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά 

Ήδη εκφράζονται φόβοι για βαθύτερη ύφεση φέτος λόγω της επέλασης του κορονοϊού, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να τονίζει ότι «μια ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας που θα συνοδευόταν από περισσότερο περιοριστικά μέτρα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να φέρει την οικονομία πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 και πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021».

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών, τα οποία θα ισχύουν για όλες τις περιοχές οι οποίες θα «κοκκινίσουν» στον υγειονομικό χάρτη.

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει:

  • «Δώρο» το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, η οποία θα δοθεί τον Δεκέμβριο, στις επιχειρήσεις των περιοχών που θα βρίσκονται στο κόκκινο. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στο επίπεδο 3 βρίσκεται και η Αττική.
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα τεθούν σε  αναστολή εργασίας.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους με αναστολή εργασίας.
  • Αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα του lockdown έως τις 30 Απριλίου 2021.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους  ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα.
  • Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή απειλή στον προϋπολογισμό από την πανδημία και τον πληθωρισμό

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την έξαρση της πανδημίας και το κύμα ακρίβειας. Πιθανό να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που το έλλειμμα βρίσκεται στο «κόκκινο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία ανατρέπει τις προβλέψεις, φόβοι για αδύναμη ανάκαμψη

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων και ο «πόλεμος» για τα εμβόλια φέρνουν στο προσκήνιο το δεύτερο σενάριο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη μόλις 3,3% και νέες βαριές απώλειες στον τουρισμό.