ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων.

Επενδύσεις 780 εκατ. ευρώ για ενέργεια, δίκτυα, καινοτομία και τουρισμό

Η ΔΕΣΕ ενέκρινε τέσσερα έργα στρατηγικής σημασίας, με επενδύσεις σε ενέργεια, δίκτυα και τουρισμό. Το έργο ΤΙΤΑΝ ξεχωρίζει για τον πράσινο χαρακτήρα του.

Τέσσερις νέες επενδύσεις προϋπολογισμού 780 εκατομμυρίων ευρώ, στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων, της καινοτομίας και του τουρισμού, ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συγκάλεσε σήμερα την τρίτη συνεδρίαση, για φέτος, της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων κατά την οποία εγκρίθηκαν τέσσερα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 780 εκατομμυρίων ευρώ, που ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας, τις νέες τεχνολογίες και τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα:

• Η κατασκευή μονάδας δέσμευσης CO2 στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας, ύψους 583,79 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του έργου iFESTOS. Το έργο συνδυάζει την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας και καινοτόμες «πράσινες» τεχνολογίες αιχμής.

• Η ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών από την United Fiber, συνολικού κόστους 93,4 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη τουλάχιστον 1,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην επικράτεια έως το 2027. 

Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

• Το έργο HERMES της Intracom Telecom, προϋπολογισμού 42,9 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ασύρματου δικτύου με καινοτόμες τεχνολογίες ασύρματης μετάδοσης και σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA), με εφαρμογές και σε αγροτικές και προαστιακές περιοχές. 

Το έργο θα υλοποιηθεί σε Παιανία, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και έχει εξαγωγικό προσανατολισμό.

• Η δημόσια στρατηγική επένδυση του Δήμου Πρέβεζας, ύψους 60 εκατ. ευρώ σε έκταση άνω των 200 στρεμμάτων, για τη δημιουργία πολυθεματικού τουριστικού συγκροτήματος στη θέση «Πόρος - Διαβάτη», με 236 κλίνες, εγκαταστάσεις ευεξίας και υποδομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Η ENTERPRISE GREECE έχει αναλάβει την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου, με στόχο την προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Επιτροπή ενέκρινε δύο αιτήματα τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης για παλαιότερα υπαχθέντα έργα ΑΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Στερεά Ελλάδα.

Οι παραπάνω επενδύσεις, έρχονται να προστεθούν στην επένδυση της FRACASSO HELLAS στη Λάρισα, ύψους 41,2 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί με απόφαση της ΔΕΣΕ στις 6 Μαΐου 2025 (ΦΕΚ Β' 2211) και η οποία έχει χαρακτηριστεί επιπλέον ως Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός από τον κ. Θεοδωρικάκο, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελλίνα Σιαράπη και ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανικό κτήριο Ελευσίνας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία τρεις στρατηγικές επενδύσεις σε logistics - τουρισμό

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε logistics και τουρισμό σε Αττική και Πελοπόννησο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 290 εκατ. ευρώ, που προβλέπουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρουαζιέρα: Ιστορικό ρεκόρ και 3,1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2024

Η κρουαζιέρα το 2024 σημειώνει ρεκόρ, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τη συνολική οικονομία. Νέα στοιχεία δείχνουν πως ενισχύει συνεχώς τη διεθνή θέση της Ελλάδας ως ανθεκτικός και αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Καραμανλή: Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε διεθνή τουριστικό προορισμό

Η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει ως διεθνής τουριστικός προορισμός, με ιδιαίτερες εμπειρίες, φοιτητική ζωή και πλούσια γαστρονομία, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή στο 20ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επένδυση στην Άμυνα για ασφάλεια, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Ο Νίκος Δένδιας, από την Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε τον ρόλο της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και δήλωσε πως ζούμε σε εποχή αλλαγών με νέες απαιτήσεις.
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη γίνεται ισχυρός κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης τόνισε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πως η πόλη περνά σε νέα εποχή, με την Ελλάδα να προχωρά σταθερά στη μεταρρύθμιση. Υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στο προεκλογικό της πρόγραμμα.