Νέα παράταση του διαγωνισμού για το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα που αφορά φράγμα και δίκτυα ύδρευσης / άρδευσης, το φράγμα Χαβρία στην Χαλκιδική, ζήτησαν πέντε όμιλοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Οι όμιλοι επικαλούνται την πανευρωπαϊκή έκρηξη κρουσμάτων του κορονοϊού που δυσκολεύει τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών από τους διεθνείς συνεταίρους με τους οποίους θα διεκδικήσουν το έργο. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής προχώρησε σε παράταση του διαγωνισμού και μετέθεσε την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 30 Οκτωβρίου, από 14 Οκτωβρίου που είχε οριστεί μετά και την πρώτη παράταση.
Η πορεία του συγκεκριμένου διαγωνισμού ΣΔΙΤ αναμένεται από αρκετούς δήμους από ολόκληρη την Ελλάδα που θέλουν να βελτιώσουν τις υποδομές άρδευσης και ύδρευσης. Παράλληλα, φαίνεται πως θα είναι και το πρώτο «πεδίο μάχης» μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες θα διεκδικήσουν το έργο, πιθανώς με ισχυρούς διεθνείς εταίρους.
Το τεύχος προκήρυξης του ΣΔΙΤ για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία και των δικτύων προβλέπει πως ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης. Συγκεκριμένα, θα εκπονήσει τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου, θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου των μελετών του κατασκευαστικού σχεδιασμού, θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου και θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.
Ο επενδυτής / ανάδοχος θα αναλάβει να κατασκευάσει το φράγμα Χαβρία και τα συνοδά τεχνικά έργα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 55.000 κυβικών μέτρων ημερησίως και εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Θα αναλάβει και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια, ενώ θα αμείβεται από το δημόσιο μέσω «πληρωμών διαθεσιμότητας», δηλαδή με μηχανισμό πληρωμών που στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων.
Πληρωμές διαθεσιμότητας «δεν θα καταβάλλονται έως ότου το έργο και οι σχετικές υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές διαθεσιμότητας της σύμβασης σύμπραξης, όπως αυτό θα πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο ελεγκτή. Επίσης, στις πληρωμές διαθεσιμότητας θα επιβάλλονται απομειώσεις, σε περίπτωση που οι επιδόσεις του έργου αποκλίνουν από τις τεθείσες προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης».