ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα των κατηγοριών 1 έως 4

Για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30η Σεπτεμβρίου επβάλλεται προσαύξηση.

Εκδόθηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος με την οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, ξεκαθαρίζεται το τοπίο σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων των Κατηγοριών 1 έως 4 και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ορίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020 και ως την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η καταχώρηση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας δεν αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της τακτοποίησης. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου που έχει αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί από 1.10.2020 με την έως σήμερα διαδικασία, χωρίς απαίτηση καταχώρησης στην ταυτότητα κτιρίου μέχρι την έναρξη λειτουργίας αυτή.

Ειδικότερα, η διευκρινιστική εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, προβλέπει ότι για το διάστημα μη λειτουργίας του μητρώου του άρθρου 62 (Ταυτότητας Κτιρίου) του ν. 4495/2017, οι συνέπειες των υπαγωγών στον νόμο 4495/2017 που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2020 και εφεξής έως την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου επέρχονται χωρίς να απαιτείται καταχώρηση της ταυτότητας κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Σύντομα ανακοινώσεις για τη διασύνδεση ρεύματος Ελλάδας-Κύπρου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Σύντομα αναμένονται σχετικές δηλώσεις από την κυβέρνηση.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα συνεπάγονται άσκηση κυριαρχίας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχε στην παρουσίαση του «Αμοργόραμα», τονίζοντας τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του προγράμματος και τη σημασία της συλλογικότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς.