ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:08
taxcut
Πηγή: Shutterstock

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε μείωση του φόρου στα μερίσματα

Ο συντελεστής διαμορφώνεται πλέον στο 5% από 15% που ήταν το 2017 και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος μετά το μηδενικό συντελεστή στη Λετονία, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων.

Μια... όαση στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων έχει δημιουργηθεί στη φορολογία των μερισμάτων, καθώς τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον το δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούσε, πάντα, τον μεγάλο στόχο και ταυτόχρονα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, με τους δύο βασικούς σκοπέλους να θεωρούνται η γραφειοκρατία και φυσικά η φορολογική πολιτική.

Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν απίστευτο γραφειοκρατικό Δαίδαλο, με δεκάδες υπηρεσίες να εμπλέκονται και κατόπιν ένα ασταθές, υπό την έννοια των συνεχών αλλαγών, φορολογικό σύστημα πολύ δύσκολα ένας επενδυτής θα επέλεγε την Ελλάδα για να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του, ακόμη και σε τομείς, όπως ο τουρισμός, που σαφώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Η γραφειοκρατία, με τη σταδιακή ψηφιοποίηση του Δημοσίου αλλά και την κατάργηση του τεράστιου όγκου «παραστατικών» και λοιπών ζητούμενων μοιάζει να μειώνεται, ενώ αυτό που σαφώς έχει βελτιωθεί τα μέγιστα είναι η φορολόγηση, με την ελληνική οικονομία να ανακτά σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης χρέους. 

Απτή απόδειξη το γεγονός, βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ, ότι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στη μείωση του φόρου για τα μερίσματα την τελευταία 2ετία, με αποτέλεσμα αυτός να διαμορφώνεται στο 5% το 2020 από 15% που ήταν το 2017 και να βρίσκεται μεταξύ των μικρότερων στα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού. 

 

Πάντως δεν ακολουθούν όλα τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ το ελληνικό παράδειγμα, καθώς υπήρξαν πέντε χώρες που προχώρησαν σε αύξησή του. 

Μεταξύ αυτών που ακολούθησαν το ελληνικό παράδειγμα ήταν η Γαλλία η οποία το 2018 εφάρμοσε έναν οριζόντιο φόρο 30% για τα έσοδα από επενδύσεις. Παράλληλα επέβαλε ένα πρόσθετο 4% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που ίσχυε πριν από τη φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα ήταν 44%. Σε μείωση φόρου προχώρησε και η Λετονία και μάλιστα τον κατέστησε μηδενικό, από 10% που ήταν το 2017.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Tax Foundation, διαφορετική προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα είχαν χώρες όπως η Ισλανδία η οποία αύξησε τον φορολογικό συντελεστή στο 22% από 20%. Η Νορβηγία προχώρησε σε αύξησή του στο 31,68% από 29,76% το 2017. Ανάλογες κινήσεις πραγματοποίησαν Σλοβενία (ο φόρος είναι στο 27,5% από 25%), Ελβετία (στο 22,29% από 21,14%) και Τουρκία (στο 20% από 17,5%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Κριτική σε φορολογικό λαϊκισμό και ακοστολόγητες προτάσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του, απαντά σε ερωτήματα για 13η σύνταξη, 13ο μισθό και φορολογία. Τονίζει ότι το ζητούμενο είναι οι ρεαλιστικές προτάσεις με σαφές σχέδιο χρηματοδότησης, όχι απλώς η διαπίστωση αναγκών.
υπολογιστης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά με 50% μείωση για ιδιοκτήτες μικρών οικισμών

Η ΑΑΔΕ ανάρτησε νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 με έκπτωση 50% σε κύριες κατοικίες μικρών οικισμών, διορθώνοντας προηγούμενες παραλείψεις. Ωφελούνται 15.304 ιδιοκτησίες, με όφελος 806.587,66 ευρώ και δρομολογημένες επιστροφές φόρου.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Άνοδος 10% στα έσοδα πετρελαίου και αερίου τον Οκτώβριο

Τα έσοδα της Ρωσίας από φόρους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν τον Οκτώβριο κατά 10%, αγγίζοντας το 1 τρισ. ρούβλια, λόγω κυρίως των τριμηνιαίων καταβολών φόρου στην πετρελαϊκή παραγωγή, σύμφωνα με το Reuters.
ΑΑΔΕ, Φορολογικοί έλεγχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GPS σε κάθε φόρο βάζει η ΑΑΔΕ για να φρενάρει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων

Από τη στιγμή που θα βεβαιώνεται ένας φόρος ανεξαρτήτου ποσού, θα παρακολουθείται ο οφειλέτης μέχρι να τον εξοφλήσει, όπως προβλέπει η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που παραλαμβάνει η ΑΑΔΕ.