ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μάχες στην Ουκρανία
Ουκρανοί στρατιώτες εν δράσει σε σκηνή μάχης, με φλόγες στο παρασκήνιο.

Ζελένσκι: Δεν υπήρξε ησυχία στο μέτωπο παρά τη συμφωνημένη εκεχειρία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει την τριήμερη εκεχειρία παρά τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως συνεχίζονται οι μάχες και πως η Μόσχα δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι εχθροπραξίες με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται, παρά την τριήμερη εκεχειρία που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο, ο οποίος διαρκεί πάνω από τέσσερα χρόνια.

«Σήμερα, δεν υπήρχε σιγή στο μέτωπο, υπήρχαν μάχες. Τα σημειώσαμε όλα», ανέφερε στη βραδινή του ομιλία, κατά τις τελευταίες ώρες της εκεχειρίας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως «παρατηρούμε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο. Δυστυχώς, ετοιμάζει νέες επιθέσεις». Επισήμανε, ωστόσο, ότι και η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως «η ειρήνη πρέπει να έρθει. Ακριβώς για αυτό εργαζόμαστε».

Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο και λήγει σήμερα το βράδυ. Την εκεχειρία είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι φανερό πως ο πόλεμος στο Ιράν είναι αυτός που προσελκύει σήμερα περισσότερο την προσοχή της Αμερικής», σχολίασε, εκφράζοντας αποδοκιμασία. «Αλλά υπάρχει και εκεί μια υποστήριξη εκ μέρους του αμερικανικού λαού για τον τερματισμό του πολέμου αυτού στην Ευρώπη».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα και φαίνεται να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Παρά ταύτα, η ανακοίνωση της εκεχειρίας είχε δημιουργήσει προσδοκίες για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις και συγκρούσεις στην Ουκρανία παρά την κατάπαυση πυρός

Παρά την εκεχειρία, Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις, με αναφορές σε ρωσικά drone και μάχες. Η τριήμερη κατάπαυση πυρός, μεσολαβημένη από τις ΗΠΑ, κινδυνεύει, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί σε Ντονέτσκ και Μπριάνσκ από ουκρανικά drone χτυπήματα

Τρεις εργαζόμενοι σε συνεργείο ύδρευσης σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση drone στη Βουγλεχίρσκ, υπό ρωσικό έλεγχο στη Ντονέτσκ, όπως ανέφερε ο διορισμένος από τη Μόσχα τοπικός αξιωματούχος.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η πρεσβεία στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, ανακοινώνουν οι αρχές

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο παραμένει ανοικτή, διαψεύδοντας φήμες για αποχώρηση λόγω ρωσικών προειδοποιήσεων. Η ΕΕ σημειώνει πως όλες οι ξένες πρεσβείες παραμένουν πλην μίας, χωρίς να διευκρινίζει ποια.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρές νυχτερινές επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones και πυραύλους

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σφοδρές επιθέσεις με drones και πυραύλους τη νύχτα. Στην Ταγκανρόγκ τραυματίστηκαν δύο άτομα από ουκρανικό πλήγμα, ενώ ένα εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών υπέστη ζημιές.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, ένας νεκρός Ουκρανός

Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα στο Κίεβο, με τουλάχιστον έναν νεκρό και 13 τραυματίες, μετά από ουκρανική επίθεση σε ρωσοκρατούμενη περιοχή. Οι επιθέσεις προκάλεσαν εκρήξεις και πανικό στην πόλη, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πάνω από 500 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν, 3 νεκροί

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 556 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια μαζικής επίθεσης κατά τη νύχτα, πλήττοντας 14 περιφέρειες, την Κριμαία και θαλάσσιες ζώνες. Τρεις νεκροί και 16 τραυματίες σημειώθηκαν σε Μόσχα και περιφέρεια.