ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ναρέντρα Μόντι ομιλία

Ο Μόντι επισκέπτεται ΗΑΕ και τέσσερις χώρες της Ευρώπης

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι ξεκινά περιοδεία σε ΗΑΕ και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, με επίκεντρο τη σύνοδο Ινδίας-Σκανδιναβίας στη Νορβηγία, εν μέσω διεθνούς ανόδου των τιμών πετρελαίου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ξεκινά αυτή την εβδομάδα περιοδεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, όπου θα συμμετάσχει στην τρίτη σύνοδο κορυφής Ινδίας-Σκανδιναβικών χωρών. Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κρίση στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και εντείνει τις πιέσεις στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μόντι θα ξεκινήσει την περιοδεία του την Παρασκευή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζει πολυπληθής ινδική κοινότητα, άνω των 4,5 εκατομμυρίων μελών.

Κατά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ο Ινδός πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διαταράσσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η επίσκεψη αυτή θα χρησιμεύσει για την προώθηση των σημαντικών εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολούθως, ο Μόντι θα μεταβεί στην Ολλανδία από τις 15 έως τις 17 Μαΐου, στη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα μετά το 2017. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται θέματα άμυνας, ημιαγωγών και «μια στρατηγική συνεργασία για το νερό» μεταξύ των δύο πλευρών.

Επόμενος σταθμός θα είναι η Σουηδία, στις 17 Μαΐου, για διήμερη επίσκεψη και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον. «Οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν επίσης στη Στρογγυλή Τράπεζα των Ευρωπαίων βιομηχάνων», ένα σημαντικό φόρουμ με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στις 18 Μαΐου, ο Μόντι θα βρεθεί στη Νορβηγία για την τρίτη σύνοδο κορυφής Ινδίας-Σκανδιναβικών χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο στις 19 Μαΐου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μετά από 43 χρόνια.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στην Ιταλία στις 19 και 20 Μαΐου. Το ευρωπαϊκό σκέλος του ταξιδιού στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών της Ινδίας με τις συγκεκριμένες χώρες, σε συνέχεια της πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας Ινδίας-ΕΕ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Ινδία παραμένει από τις λίγες χώρες της περιοχής που δεν αύξησαν τις τιμές βενζίνης και ντίζελ για τους ιδιώτες, ούτε επέβαλαν περιορισμούς στα καύσιμα. Ωστόσο, ο Μόντι κάλεσε την Κυριακή τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων, λόγω των διαταραχών στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ινδική οικονομία, απειλώντας με αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, επιβράδυνση της ανάπτυξης και ενίσχυση του πληθωρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Χωρίς νικητές αν κλιμακωθεί η ένταση Ρωσίας-Ευρώπης

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία στηρίζει ενέργειες για αποκατάσταση σχέσεων με την Ευρώπη και είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο, αν και δεν τον επιδιώκει. Προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες αν αυξηθεί η ένταση στη Βαλτική Θάλασσα.
Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Φινλανδία και Νορβηγία συνεννοήθηκαν με εμάς και μίλησαν με τη Μόσχα

Οι ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας μίλησαν με τον Πούτιν σε συνεννόηση με το Κίεβο, όπως δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Άντριι Σιμπίχα, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματικής συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και ίσως κλιμακωθεί

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πιθανόν να κλιμακωθεί, ενώ υποστήριξε πως οι συνομιλίες Πούτιν με ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας δεν έφεραν κάτι νέο και ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Πέτερ Μαγιάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγικές ενισχύσεις ξανά στη Βουδαπέστη μετά την αποχώρηση Όρμπαν

Η Νορβηγία επανεκκινεί τη χρηματοδοτική συνεργασία με την Ουγγαρία, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπό τον Πίτερ Μάγιαρ, ύστερα από διακοπή λόγω Όρμπαν. Υπεγράφη νέα συμφωνία για πακέτο 254,1 εκατ. ευρώ.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Απώλεια συμμάχου στη Σερβία μετά την ήττα του Βούτσιτς

Η εκλογική ήττα του Βούτσιτς από το φοιτητικό κίνημα προκάλεσε απογοήτευση στη Μόσχα, που χάνει ένα σημαντικό σύμμαχο στη Σερβία, έξι μήνες μετά την ήττα του Όρμπαν στην Ουγγαρία, ενώ η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή αβεβαιότητας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ διαμεσολαβητή τον Νοέμβριο στο Αμπού Ντάμπι

Απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, με αμερικανική διαμεσολάβηση, θα πραγματοποιηθούν το πρώτο μισό του Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ρωσία και Ουκρανία δηλώνουν έτοιμες για συνομιλίες ειρήνης.