ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Αυθαίρετα: 200.000 δηλώσεις τον Σεπτέμβριο - Ποιοι δικαιούνται «σιωπηρή» παράταση

Παράταση για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης. 

Έληξε εχθές η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Συνεχίζεται ωστόσο η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. 

Όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν, ενώ για το ρεκόρ δηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ήταν τεράστια η συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές χρειάστηκε να ξενυχτήσουν.

«Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι δεν δίνεται νέα παράταση. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας.Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και επισημάνθηκαν από πολίτες και μηχανικούς», τονίζει το ΥΠΕΝ. 

Γι’ αυτό ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2. Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

3. Το υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις: Παράταση έως 30/9 για 1.400 δικαιούχους

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία επανυποβολής αιτήματος ολοκλήρωσης και ελέγχου για περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις».
Μανώλης Γραφάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Γραφάκος: Επόμενη πρόκληση το «πληρώνω όσο πετάω»

Ο Μ. Γραφάκος, στο 3ο Digital Beach Summit στην Πρέβεζα, υπογράμμισε πώς η τεχνολογία και η κυκλική οικονομία συμβάλουν σε καλύτερη διαχείριση αποβλήτων και ενισχύουν την καθημερινότητα και το περιβάλλον προς ένα πιο δίκαιο μοντέλο.
Υπογραφή συμφωνιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Το παρασκήνιο με Meridiam, ΥΠΕΞ και Τουρκία

Το παρασκήνιο της διάστασης των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εξωτερικών με φόντο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Οι ανησυχίες της ελληνικής διπλωματίας για τη πιθανή αντίδραση της Άγκυρας, τον ρόλο της Meridiam και κυρίως τα θέματα συνεννοήσεων και αδειών για τις έρευνες.
σύγχρονη αποθήκη logistics
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο με κανόνες για βιομηχανία και εφοδιαστική αλυσίδα

Θεσμοθετήθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική Αλυσίδα, εξασφαλίζοντας σαφείς κανόνες και ολιστικό χωρικό σχεδιασμό, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων.
Άποψη Πεντέλης βουνό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινες Ανάσες»: Έργα σε 13 δήμους Αττικής από ΥΠΕΝ και Πράσινο Ταμείο

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Πράσινες Ανάσες για την Αττική», ύψους 60,4 εκατ. ευρώ, με 13 παρεμβάσεις σε δήμους της Αττικής, με στόχο τη βελτίωση του αστικού πρασίνου και των δημόσιων υποδομών, μέσω συνεργασίας υπουργείου, Περιφέρειας και δήμων.