Μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στον Οκτώβριο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς θα πιστωθούν στους δικαιούχους τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα «τρέξουν» οι νέες χορηγήσεις δανείων με κρατική εγγύηση.
Ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο CNN Greece, υπογράμμισε την ανάγκη να «ανασάνουν» με παροχές ρευστότητας όσο είναι εφικτό οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι περισσότερες από 165.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή και μέσα στον Οκτώβριο θα λάβουν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών, εξετάζεται και τέταρτος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχουν σκέψεις για ένταξη επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, του νέου κύκλου παροχής δανείων με κρατικές εγγυήσεις, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινωθεί από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα χορηγηθούν δάνεια 2,5 δισ. ευρώ και το 75% έως 90% των δανείων θα κατευθυνθούν στις μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά, θα χορηγηθούν φέτος εγγυημένα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ από τον πρώτο κύκλο εκταμιεύθηκαν περίπου 5.000 δάνεια.
Συνολικά, ο υπουργός εκτίμησε ότι με τα τρία βασικά προγράμματα στήριξης της ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ, Εγγυοδοτικός Μηχανισμός, επιστρεπτέα προκαταβολή) θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις πόροι της τάξεως των 4 - 5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.
«Ρευστότητα υπάρχει»
Για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής εν μέσω της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και εκτίμησε ότι ένα γενικό lockdown έχει κόστος στην οικονομία 2,5% - 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.
Έσπευσε να προσθέσει, όμως, ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα για όλα τα ενδεχόμενα. «Αν όμως με ρωτάτε, κι αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, "αν έχεις τα όπλα, τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντεπεξέλθεις", η απάντηση είναι "ναι'"», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά συγκεντρώθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, όπως σημείωσε. «Κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενός για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της κρίσης και αφετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις εξόδους του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων που διατηρούν την επαφή με τους επενδυτές.
Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ 8% -9% φέτος, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο. Πρόσθεσε, όμως, ότι η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι «η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε».
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές για δανεισμό, ο υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε, τονίζοντας ότι «η έξοδος στις αγορές δεν προαγγέλλεται από κανέναν μας. Πρέπει με ευφυΐα και την κατάλληλη χρονική στιγμή να δανειστούμε εκείνο το ποσό που εκείνη τη στιγμή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς».