Με πολύ γρήγορες διαδικασίες θα προχωρήσει από τις αρχές Οκτωβρίου η ΑΑΔΕ σε διασταυρώσεις που θα αποκαλύψουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων που «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις για τα έτη 2018 και 2019, οι οποίοι θα λάβουν «ραβασάκια» με τους αναλογούντες φόρους εισοδημάτων από ενοίκια, τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης, τους τόκους και την εισφορά αλληλεγγύης.
Οι φορολογικές αρχές έχουν δώσει προθεσμία στις τρεις μεγάλες εταιρείες - πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου για να αποστείλουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών που είχαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, μεταξύ των οποίων και η Airbnb, οι οποίες δεν έχουν άλλη επιλογή από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των αρχών, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε πέρυσι προβλέπει ακόμη και το «κλείσιμο» των ιστοσελίδων όσων εταιρειών αρνηθούν να συνεργασθούν. Ήδη, η Airbnb ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα τους συνεργαζόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων για την πρόθεσή της να αποστείλει τα στοιχεία.
Τα στοιχεία για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις θα καταχωρηθούν στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα αντιπαραβληθούν με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες. Οι τυχόν διαφορές θα υπολογισθούν και επ' αυτών θα επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι, πρόστιμα και τόκοι, που θα διαμορφώσουν αρκετά «τσουχτερούς» λογαριασμούς για τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες.
Καλύτερη τύχη θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να δηλώσουν με δική τους πρωτοβουλία τα «ξεχασμένα» εισοδήματα. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο Olympia Forum, κάλεσε τους ιδιοκτήτες που «ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων τους το 2018 και το 2019, να το πράξουν το συντομότερο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παράθυρο» για τροποποιητικές δηλώσεις θα μείνει ανοικτό τουλάχιστον για τον Οκτώβριο, ενώ ήδη αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που απευθύνονται στις εφορίες, αμέσως μετά την αποστολή του προειδοποιητικού μηνύματος της Airbnb.
Άγνωστο είναι πόσο μεγάλο θα είναι το ύψος των διαφυγόντων φόρων που θα αποκαλυφθούν με αυτές τις διαδικασίες. Δεδομένο είναι, όμως, ότι οι δύο χρονιές για τις οποίες θα γίνει έλεγχος, το 2018 και το 2019, ήταν οι καλύτερες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε ιδιοκτήτες που δραστηριοποιήθηκαν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις έκρυβε κάποια από τα εισοδήματά του. Το φορολογικό πλαίσιο, πάντως, έχει γίνει αρκετά αυστηρό τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται ότι ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που απέκρυπταν το σύνολο των εσόδων τους.
Πάντως, οι συντελεστές της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, οι οποίοι εφαρμόζονται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι αρκετά υψηλοί. Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 15% για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, σε 35% για εισόδημα 12.001 έως 35.000 ευρώ και σε 45% για το ποσό άνω των 35.000 ευρώ.
Οι νέες δυνατότητες που δίνει στην ΑΑΔΕ η αποστολή στοιχείων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν πλήρως το τοπίο από το 2021. Όπως τονίζει ο κ. Πιτσιλής, στόχος είναι από τον επόμενο Φεβρουάριο να λαμβάνει η ΑΑΔΕ τα σχετικά στοιχεία από τις εταιρείες και να τα καταχωρεί στο ηλεκτρονικό της σύστημα, ώστε να είναι συμπληρωμένα εκ των προτέρων στις δηλώσεις εισοδήματος, όπως συμβαίνει με τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2020.