ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Συμμαχία ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για πιο φιλόδοξο Green Deal

Πρωτοβουλία 150 επιχειρήσεων και επενδυτών με συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ζητά από την Κομισιόν να αυξηθεί από 40% σε 55% ο στόχος για μείωση των ρύπων ως το 2030.

Στο πλευρό της Κομισιόν τάσσονται μεγάλες επιχειρήσεις και επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υποστηρίζοντας την αύξηση των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%.

Με ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, πάνω από 150 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επενδυτές και επιχειρηματικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, IKEA, Deutsche Bank, Unilever, H&M, Google, EDF, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Signify και Apple, καλούν τους ηγέτες της Ε.Ε. να υποστηρίξουν το φιλόδοξο στόχο που καθορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Όπως αναφέρει η επιστολή: «Αυτό που πρέπει επειγόντως να δούμε στη συνέχεια είναι μια φιλόδοξη εφαρμογή του πακέτου ανάκαμψης που θα επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο και με έναν αυξημένο βραχυπρόθεσμο στόχο μείωσης των εκπομπών».

Όπως τονίζει ο Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, CEO της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, της μόνης ελληνικής εταιρείας που συμμετέχει στην συλλογική πρωτοβουλία των εταιρειών, «η επίτευξη της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 θα απαιτήσει εντατικές δράσεις σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεισφορές από όλους τους κλάδους χωρίς καμία εξαίρεση. Ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του  αυξημένου κλιματικού στόχου του 55% και, επίσης, να στηρίξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τη βιομηχανική υπεροχή και πρωτοπορία  της Ε.Ε. στις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ένας αυξημένος στόχος ΑΠΕ για το 2030, υψηλότερος του 32% που ισχύει σήμερα, είναι αναγκαίος για να δώσει την απαραίτητη προοπτική, προβλεψιμότητα και επενδυτική ασφάλεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε.».

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι νέες επενδύσεις που δρομολογεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην εγχώρια αγορά αιολικής ενέργειας. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, η εισηγμένη εταιρεία σχεδιάζει την έναρξη της κατασκευής νέων αιολικών πάρκων συνολικού μεγέθους 330 MW στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας.

Η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ της εταιρείας, ανέρχεται σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην περιοχή της Νοτιαανατολικής Ευρώπης. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα το συνολικό μέγεθος να ανέρχεται πλέον σε 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Ως εκ τούτου, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η εικόνα της χώρας σε ΑΠΕ

Εάν ένας αυξημένος στόχος υιοθετηθεί τελικά από την ΕΕ, ενδιαφέρον θα έχει η «μετάφραση» του σε εθνικούς στόχους σε κάθε χώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στους στόχους σχετικά με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σήμερα έχουμε περίπου 10,5 GW από ΑΠΕ σε λειτουργία. Ωστόσο για την κάλυψη των έως σήμερα στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) χρειαζόμαστε επιπλέον 19 GW έως το 2030. Πρέπει με άλλα λόγια, στην επόμενη δεκαετία να προσθέσουμε 8,5 GW, πράγμα που σημαίνει 850 MW ανά έτος κατά μέσο όρο.

Όπως υποστήριξε η κ Σδούκου η επενδυτική προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς αυτή τη στιγμή «ωριμάζουν» έργα συνολικής ισχύος 26 GW, με περίπου 5 GW εξ’ αυτών να αφορούν εξαιρετικά ώριμα έργα. Επιπλέον έργα ισχύος 35 GW έχουν αιτηθεί άδειας στους διάφορους κύκλους υποδοχής αιτήσεων της ΡΑΕ, ενώ υπάρχουν ακόμα 5 περίπου GW σε μικρά έργα που συνδέονται στο δίκτυο, αλλά και 10 περίπου GW μεγάλα έργα από τα χαρακτηρισμένα ως στρατηγικές επενδύσεις. «Μιλάμε συνολικά  για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, τα οποία αθροίζουν 76 GW, για επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΕΚ σε αναλογία περίπου 10 προς 1!»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήσεις από τον Ιανουάριο για 250.000 φωτοβολταϊκά με επιδότηση 60%

Επιταχύνει τον βηματισμό της η κυβέρνηση στα προγράμματα για φωτοβολταϊκά στέγης, με στόχο ενεργοποίηση στις αρχές του έτους. Άδειες με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα μήνα φέρνει ο νέος κανονισμός που προτείνει η Κομισιόν.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούνται έσοδα για επιδοτήσεις ενέργειας, εξετάζεται και έκτακτος φόρος

Μεγαλώνει το πακέτο των μέτρων στήριξης για τις υψηλές τιμές ρεύματος και καυσίμων και η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολής έκτακτου φόρου στα κέρδη από την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν.
agios_efstratios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Άη Στράτης γίνεται πράσινος: Ενεργειακή αυτονομία με ΑΠΕ

Με ενέργεια κατά 85% από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ο Άγιος Ευστράτιος θα γίνει ένα από τα λίγα ενεργειακά αυτόνομα νησιά της Μεσογείου. Το project υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενδιαφέρον από Tesla.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την πρόοδο στην ενέργεια

Στη σωστή κατεύθυνση απολιγνιτοποίηση και ηλεκτροκίνηση. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του target model και στις ιδιωτικοποιήσεις και έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ διαπιστώνει η έκθεση εποπτείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 77 δισ. σε πράσινες επενδύσεις, αυξημένη έμφαση στις μπαταρίες

Στα 115 δισ. μειώνονται οι επενδυτικοί στόχοι του νέου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά αυξάνεται κατά 30% ο στόχος για την αποθήκευση ενέργειας. Το ΥΠΕΝ κάνει λόγο για πιο ορθολογικό και κοστοστρεφές σχέδιο.