ΓΔ: 1395.65 -0.14% Τζίρος: 50.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:46:30 DATA
Φωτο: Shuttestock

Δύο νέα μέτρα - ανάχωμα σε απολύσεις στον τουρισμό

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» όσοι έχουν προσληφθεί ως τις 10 Αυγούστου. Νέα διάταξη για την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.

Για πιο δύσκολη και παρατεταμένη «μάχη» με τον κορονοϊό, που θα αφήσει βαθύτερα τραύματα στον τουρισμό και στην αγορά εργασίας, προετοιμάζεται η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τα δύο νέα μέτρα που έχουν περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, 10 Αυγούστου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα, η κυβέρνηση «φρεσκάρει» τη διάταξη για την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, να μη λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Στην ΠΝΠ, με θέμα «Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας» έχουν περιληφθεί πολλές διατάξεις που προορίζονται να διευκολύνουν τη λειτουργία του ΕΣΥ στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η έξαρση της πανδημίας.

Δύο, όμως, είναι οι κρίσιμης σημασίας διατάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και για επιχειρήσεις που καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες ακραίας οικονομικής πίεσης, με τον τουρισμό να «βυθίζεται» χαμηλότερα και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις:

  1. Η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά επεκτείνεται ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, η σχετική διάταξη αναφέρει ότι: «Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020». Η διάταξη αυτή υπολογίζεται ότι αφορά δυνητικά περισσότερους από 330.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα, ενώ θα δοθεί και επιδότηση εισφορών από τον προϋπολογισμό, με κόστος που υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει συνολικά τα 290 εκατ. ευρώ.
  2. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που δεν έχει ως τώρα χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις στον αναμενόμενο βαθμό, τροποποιείται με τρόπο, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις με εποχική δραστηριότητα, δηλαδή κυρίως από τον τομέα του τουρισμού, να το αξιοποιήσουν όχι μόνο για προσωπικό που έχει προσληφθεί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ως τα τέλη Μαΐου, αλλά και για εργαζομένους που έχουν προσληφθεί από τον Ιούνιο και πάντως είχαν ενεργή σχέση απασχόλησης στις 10 Αυγούστου. Όπως αναφέρει η διάταξη της ΠΝΠ, «ο μηχανισμός εφαρμόζεται σε εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί, μετά την πέραν πάσης αρνητικής πρόβλεψης υποχώρηση της τουριστικής κίνησης και στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτραπούν μαζικές απολύσεις, με τη μεταφορά προσωπικού στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που επιτρέπει να μειώνεται ο χρόνος εργασίας στο μισό, με μερική κάλυψη των χαμένων αποδοχών του εργαζομένου από το κράτος.

Τι αλλάζει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Με άλλη διάταξη της ΠΝΠ, το υπουργείο Παιδείας αλλάζει τους κανόνες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, απαλείφοντας μια πρόνοια που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, δηλαδή τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης μαθημάτων εντός της σχολικής αίθουσας και εξ αποστάσεως.

Η νέα διάταξη αναφέρει ότι: «Παρέχεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και υπό τους ειδικότερους όρους, τις προϋποθέσεις και την έκταση που αποφασίζονται κατά περίπτωση από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης ή εκ περιτροπής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός».

Η διαφορά της από την αντίστοιχη, προηγούμενη διάταξη είναι ότι έχει απαλειφθεί το σκέλος που ανέφερε ότι: «Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πληρώνει φέτος ο τομέας τουρισμού και ο... τυλιχτής των 3.600 ευρώ

Τα ρετιρέ των 9.000 ευρώ και οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό: τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για τον τομέα του τουρισμού. Η φυγή εργαζομένων, η εισαγωγή ξένων και ο αγώνας δρόμου για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Crete
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Επιμορφωτικό πρόγραμμα σύνδεσης πρωτογενούς με τουριστικό τομέα

Στη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η παράταση των εγγραφών στο επιμορφωτικό πρόγραμμα, μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανοίγει» ο τουρισμός τον Ιούλιο, σε δύο μήνες κρίνεται το βάθος της ύφεσης

Το κατά παράδοση «χρυσό δίμηνο» του ελληνικού τουρισμού καλείται φέτος να σηκώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην προσέλκυση επισκεπτών και εσόδων για αποτραπεί ένα διψήφιο ποσοστό ύφεσης στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το θαύμα στη μεταποίηση: Υψηλοί μισθοί με λιγότερο χρόνο εργασίας

Με εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας, η μεταποίηση έχει ήδη ξεπεράσει τις απώλειες της οικονομικής κρίσης. Οι ώρες εργασίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 25%, ενώ οι μισθοί είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Τα μισά πανεπιστήμια δεν συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΥ, από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μόλις τα 219 προσφέρουν στους αποφοίτους τους άμεσες προοπτικές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στην Πληροφορική οι μεγαλύτερες ανάγκες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαινόμενο... «Μύκονος» στον πληθωρισμό: Στα ύψη οι τιμές των υπηρεσιών

Οι αθρόες εισροές χρήματος από ξένους επισκέπτες ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων. Ο μισός πληθωρισμός φέτος προέρχεται από τις υπηρεσίες, ενώ «αποθερμαίνονται» τα τρόφιμα και η ενέργεια.